Den zavařování
Národní den
Každý rok je 23. říjen v kalendáři označen jako Den zavařování. S naprostou jistotou se dá říct, že se se zavařováním setkal úplně každý z nás. Ať při zpracovávání surovin ze zahrádky nebo pak jako konzument doma vyrobených či koupených zavařenin.
Zavařené potraviny nebo jen suroviny mají velmi dlouhou trvanlivost, proto zavařujeme vše, co nám zahrádka, políčko nebo les poskytnou. Všechna zelenina, ovoce, houby i pokrmy z nich připravené, jsou zavařením uchované na velmi dlouhou dobu.
Zavařeniny
Zavařování a nakládání jsou nejlepší způsoby, jak můžeme oblíbeným potravinám prodloužit trvanlivost a dopřát si je kdykoliv během roku. Zavařovat se dají různé druhy ovoce, nejčastěji v podobě… Podívejte se na všechny zavařeniny.
Umíte si představit celou tu obrovskou škálu zavařenin?
Ovoce: ve vlastní šťávě, s cukrem, marmelády, džemy, rosoly, povidla, džusy, mošty, šťávy
Zelenina: na sladkokyselo, na kyselo, v soli, jako kečupy a zeleninové hořčice, chutney, lečo, čalamády
Houby: ve vlastní šťávě, v soli, na kyselo, čalamáda
Maso: maso ve vlastní šťávě, paštiky, uzené, tlačenka nebo masové vývary
Zavařování potravin je snadné, a tak není divu, že takto zpracovává suroviny mnoho lidí. Uchovávají si je na dobu, kdy přejde jejich sezona a pak stačí jen sáhnout do spíže pro zavařeninu…
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den zavařování?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí