Den žvýkaček
Národní den
Věděli jste, že žvýkačka je tu s námi už minimálně od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma, a to třeba podle našeho receptu. Ideálně to můžete zkusit 30. září, což je datum, na které připadá Den žvýkaček.
Žvýkačka je měkká, soudržná látka určená ke žvýkání bez polykání. Žvýkání má velmi dlouhou historii, stopy tohoto zvyku se totiž objevily už v mnoha raných civilizacích. Našim předchůdcům nešlo primárně o to, aby ze žvýkaných listů či kůry získali nějaké výživové hodnoty, ale aby si vyčistili zuby či si osvěžili dech.
A co se třeba žvýkalo před vynálezem žvýkačky, jakou znám dnes? Domorodí obyvatelé Severní Ameriky žvýkali třeba i pryskyřici ze smrkových stromů a evropští osadníci je pak napodobovali. Pryskyřice ze smrkového dřeva byla roku 1848 základem prvních komerčně vyráběných žvýkaček!
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí žvýkačku
Žvýkačky dnes najdete na trhu v různých podobách a chutích. Nicméně máte možnost si je vyrobit sami doma, což vám dá úplnou jistotu o tom, jaké mají složení. Postup je velice jednoduchý a vyžaduje pouze několik surovin:
- 57 g kukuřičného sirupu
- 57 g gumové hmoty (dostupné v online obchodech)
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 až 10 lžiček barevného želé ve formě prášku
Do vodní lázně nalijte kukuřičný sirup, přidejte gumovou hmotu a míchejte, dokud se nespojí. Na vál s moučkovým cukrem vyložte hmotu a zapracujte cukr rukama do kompaktní hmoty. Přidejte barevné želé v prášku podle požadované barvy; více želé pro výraznější barvu. Vyválejte placku o 1 cm a nařežte na tvary. Nechte několik minut odpočinout a je hotovo.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den žvýkaček?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 12 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 21 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo