Tučný čtvrtek
Svátek
S Tučným čtvrkem se pojí nejveselejší část masopustu. Tento den je třeba si užít dosyta veselí, ale hlavně dobrého jídla. K tomuto dnu patří neodmyslitelně hody a zabijačky. Někde na stolech nesmí chybět pečená kachna či něco sladkého – například koblihy nebo boží milosti.
Když se řekne masopust, vybaví si řada lidí především vesnickou pouť s průvodem masek. Pro Tučný čtvrtek (neboli "tučňák") byly typické masopustní zabíjačky, během nichž talíře mohl zpestřit zabíjačkový guláš nebo oblíbená polévka prdelačka. Na Tučný čtvrtek je třeba se pořádně najíst a napít, aby lidé byli celý rok při síle. Takže po dobrém jídle není nic lepšího než se ještě posilnit dobrým pivkem nebo domácí kořalkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je typické pro masopust?
Masopust to je označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází Velikonocům. A jak tu třídenní oslavu, tak celou masopustní dobu spojuje především velké hodování. Je to totiž nejvhodnější čas na zabijačky. Ty znamenají jelita a jitrnice, spoustu masa, vývary, ovary, šunku a třeba i škvarky. Domácí škvarky si můžete vyrobit i v panelákové kuchyni, aby ale byly obzvlášť vypečené, chce to znát pár triků.
Kdo nemá rád maso, ten si o masopustu dopřává hlavně sladké. S masopustem se pojí i dozlatova osmažené koblihy plněné marmeládou a bohatě pocukrované. I tato dobrota se dá vyrobit doma, vyžaduje to ovšem trochu práce, takže pokud se vám do toho nechce, klidně si upečte jinou sladkou chuťovku, třeba klasické buchty nebo nějaký dobrý koláč. Smyslem masopustu je se pomnít před již zmiňovaným půstem, a tak se to nesmí zanedbat!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Tučný čtvrtek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 2 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 22 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Tuřín na zahradě: Nenáročná zelenina našich předků zachutná i nám