Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven melasy a obsahuje jen prázdné kalorie. Přírodní třtinový cukr melasu obsahuje, její součástí jsou vitamíny a minerální látky. V obchodech lze koupit cukr mletý, krupici, cukr krystalový i kostkový. Místo bílého cukru je zdravější variantou používat např. fruktózu, kokosový cukr či stévii. Roční spotřeba cukru pro dospělého člověka by neměla přesáhnout 20 kg, skutečnost je však mnohem vyšší, až 38 kg. Lidé totiž zapomínají na cukry skryté, které jsou v různých potravinách.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Harissa

Harissa je ostrá směs koření na přípravu masa, omáček a minutek. Můžeme ji koupit v obchodě, ale… Číst dál

Harissa

Harlekýn

Harlekýn je nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou, který úžasně voní a rozplývá se na jazyku. Můžeme… Číst dál

Harlekýn

Hašé

Hašé je pokrm, který mnozí z nás nemají rádi díky školním jídelnám. Pokud se však dobře ochutí, lze… Číst dál

Hašé

Hermelín

Hermelín je český sýr, který má počátek již v minulém století, ve snaze vyrobit sýr podobný… Číst dál

Hermelín

Hlávkové zelí

Hlávkové zelí se pěstuje jako košťálová zelenina. Ceněné jsou jeho listy, které tvoří typickou… Číst dál

Hlávkové zelí

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Žije od konce léta až do zimy na… Číst dál

Hlíva ústřičná

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli