Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinný kámen

yanull yanull

Vinný kámen vzniká přirozenou chemickou reakcí na dně sudu nebo v láhvi vína. Na pečení ho už používaly naše babičky, později byl nahrazen kypřícími prášky s fosfáty. V dnešní nabídce kypřící prášek s vinným kamenem lze koupit, pečivo s ním se musí dát rychle péci, protože reaguje na teplo a vlhko velmi rychle.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Želatina

Želatina je beztvará hmota, bez pachu, která nabobtná ve vodě. Používá se jak při domácím vaření,… Číst dál

Želé

Želé je látka živočišného původu, pokud se kapalina přidá do želatiny, nebo přírodního charakteru,… Číst dál

Žemle

Žemle (oblastně bandur nebo bandor) je menší pečivo ze světlého nekořeněného pšeničného těsta,… Číst dál

Žervé (Gervais)

Žervé, francouzsky gervais, je minimálně solený nebo nesolený, šlehaný měkký krémový sýr ze sladké… Číst dál

Žinčice

Žinčice je známý slovenský nápoj z ovčího mléka, podobný kefíru. Je vedlejším produktem při výrobě… Číst dál

Žitný chléb

Žitný chléb je obvykle hustší než chleba z pšeničné mouky. Vyrábí se z různých podílů žitné mouky.… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více