Dalamánky originál
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 14 845 kJ / 3 548 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,75 g |
Tuky | 17,15 g |
Vláknina | 56,20 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,02 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 715,60 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Originální recept Dalamánků co se prodává.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 5. 2020 09:58
magdalenka: Mám přesně tutéž zkušenost. Kvásek pěstuju už šest nebo sedm let (stále tentýž) a když jsem ho dostala, krmila jsem ho klasickou hladkou moukou a z ní také pekla chleba. Teprve postupně jsem se naučila používat jiné mouky (špaldovou nebo žitnou, a to běžnou i celozrnou) a začala kvásek přiživovat žitnou moukou. Teď, když byla "moučná" nouze, postupovala jsem opačně než magdalenka. Žitnou jsem šetřila na kvásek a pekla z pšeničné. Nicméně momentálně mi už připadá, že se situace zlepšuje a postupně se objevují další a další druhy mouky. Jsem jen zvědavá, kolik kuchařů bude v pečení zoho domácího chleba pokračovat.
4. 5. 2020 09:21
Tonja: 2 mesiace pečiem chlieb s kváskom z pšeničnej múky (ražnou šetrím, mám posledné necelé kilo v špajzi). Aj kvások z pšeničnej múky funguje, pravidelne ho prikrmujem.
3. 5. 2020 21:24
fb.lib: Právě naopak - pravý kvásek (ten, který se používá při pečení chleba) se dělá jen a jen z žitné mouky. Tady se dělá kvásek z kvasnic (droždí), a tady je pšeničná mouka vhodnější. Je to rychlejší proces, kvásek žije už po 10 až 15 minutách, kdežto kvásek z žitné mouky se připravuje přibližně 4 dny. Pečivo s kváskem z kvasnic a pšeničné mouky má krátkou trvanlivost (asi 2 dny) a pak zplesniví. Pečivo z žitného kvásku vydrží i týden a pak ztvrdne, ale nezplesniví. Kvásku z kvasnic se také říká omládek.
20. 4. 2020 21:07
Maryla337: Ale v surovinách je jen 15 g droždí.
20. 4. 2020 20:47
150 g droždí není to moc
2. 3. 2012 14:34
Priznám sa, keď som robila tieto dalamánky, tiež mi to nebolo podľa popisu úplne jasné. Čítala som ho niekoľkokrát. Nakoniec som zobrala do úvahy prvé 2 riadky, od tretieho riadku som to pochopila ako 2. možnosť ( Mohou se vyrábět také tak...).
Takže som urobila kvások z trochy pšeničnej múky a potom som vypracovala klasicky cesto z oboch múk naraz a nechala kysnúť. Nebolo potrebné pridať viac vody, cesto som vymiesila ako vždy v robote. Dalamánky boli výborné.
Inak žitnú múku pridávam do cesta na chlebík na striedačku s grahamovou alebo celozrnnou múkou a vždy kysne výborne, nepridávam žiaden cukor ( chlieb pečiem v pekárni ), podľa receptu : http://www.toprecepty.cz/recept/5025-univerzalni-c... . Striedam múky, aby nebol chlebík rovnaký, ale s ražnou múkou nám chutí najviac.
Takže som urobila kvások z trochy pšeničnej múky a potom som vypracovala klasicky cesto z oboch múk naraz a nechala kysnúť. Nebolo potrebné pridať viac vody, cesto som vymiesila ako vždy v robote. Dalamánky boli výborné.
Inak žitnú múku pridávam do cesta na chlebík na striedačku s grahamovou alebo celozrnnou múkou a vždy kysne výborne, nepridávam žiaden cukor ( chlieb pečiem v pekárni ), podľa receptu : http://www.toprecepty.cz/recept/5025-univerzalni-c... . Striedam múky, aby nebol chlebík rovnaký, ale s ražnou múkou nám chutí najviac.
16. 1. 2012 10:51
tejaja: Máš je krásně nadýchané - je to vidět i z fotky.
Jen jsi mohla písnout, že je tvůj fotopostup odlišný od Františkova postupu tvarování - ten z těsta udělá bulky (večky), "švem" je položí dospod a nechá nakynout. Pak opatrně obrátí, potře vodou, sypne kmínem a dá péct. Bulky (večky) se v tom švu při pečení přirozeně natrhnou
Jen jsi mohla písnout, že je tvůj fotopostup odlišný od Františkova postupu tvarování - ten z těsta udělá bulky (večky), "švem" je položí dospod a nechá nakynout. Pak opatrně obrátí, potře vodou, sypne kmínem a dá péct. Bulky (večky) se v tom švu při pečení přirozeně natrhnou
16. 1. 2012 07:44
dalamánky jsou pěkné a určitě i dobré, ale není pravda že žitná mouka neobsahuje lepek - žitná mouka lepek obsahuje
15. 1. 2012 17:13
Výborné Chutia, ako všetky výrobky, kde je ražná múka. Tá dodáva veľmi dobrú chuť a je zdravšia ako pšeničná múka Pridala som fotku + 2
23. 10. 2011 11:20
Nadja:Pochopila jste to velmi dobře,Z pšeničné mouky udělat těsto kynuté a z žitné jen mouku s vodou pak to důkladně promíchat.Je to proto že v žitné mouce by nevzešel kvásek jak je potřeba neobsahuje LEPEK.
Narážení je výroba veček z bochánků.Spodní hranou dlaně -U malíčku,promáčknete(narazíte bochánek)a druhou rukou přeložíte.Opakujete ještě jednou a z bochánku by jste měla mít večku.Dělá se to proto když válíte těsto na vále z bochánku na večku uvnitř se těsto kroutí,pak při pečení uvnitř špatně kyne ale těsto na povrchu kyne dobře.Může se stát že střed se nedopeče a pod kůrkou se vytváří vzduchové bubliny.Ono to nevadí ale po vychladnutí mohou večky spadnout.
Hezký den a uspěšné pečení
Narážení je výroba veček z bochánků.Spodní hranou dlaně -U malíčku,promáčknete(narazíte bochánek)a druhou rukou přeložíte.Opakujete ještě jednou a z bochánku by jste měla mít večku.Dělá se to proto když válíte těsto na vále z bochánku na večku uvnitř se těsto kroutí,pak při pečení uvnitř špatně kyne ale těsto na povrchu kyne dobře.Může se stát že střed se nedopeče a pod kůrkou se vytváří vzduchové bubliny.Ono to nevadí ale po vychladnutí mohou večky spadnout.
Hezký den a uspěšné pečení
21. 10. 2011 11:21
fb.lib: Nějak receptu nerozumím, zvláště následujícímu:
"Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte."
Chápu to tak, že
* z pšeničné mouky, soli, droždí a poloviny vody zadělám kynuté těsto,
* z druhé poloviny vody a žitné mouky udělám těsto,
* polovinu žitného spojím s pšeničným těstem a nechám kynout.
* Co ale s tou druhou polovinou žitného těsta?
--------------------------------------------------
A také je mi poněkud cizí používaná terminologie, např. "narazíme" - chtělo by to fotky postupu:
"Večky - Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško."
--------------------------------------------------
Můžeš to, prosím, popsat srozumitelněji?
"Mohou se vyrábět také tak, že pšeničné těsto se vyrobí na kvásek (omládek), k hotovému těstu se přidá polovina těsta žitného a vše se důkladně prohněte."
Chápu to tak, že
* z pšeničné mouky, soli, droždí a poloviny vody zadělám kynuté těsto,
* z druhé poloviny vody a žitné mouky udělám těsto,
* polovinu žitného spojím s pšeničným těstem a nechám kynout.
* Co ale s tou druhou polovinou žitného těsta?
--------------------------------------------------
A také je mi poněkud cizí používaná terminologie, např. "narazíme" - chtělo by to fotky postupu:
"Večky - Odležené bochánky těsta pravou rukou narazíme a levou přehneme přes sebe, opět pravou narazíme a pak pohyby obou rukou dopředu a zpět uděláme na obou koncích špičky a uprostřed bříško."
--------------------------------------------------
Můžeš to, prosím, popsat srozumitelněji?
21. 10. 2011 06:25
Vy nás tedy zásobujete pane Brusáku
Nechceš mi tu kuchařku celou ofotit a poslat?
Nechceš mi tu kuchařku celou ofotit a poslat?
20. 10. 2011 23:14
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 38 minutami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Právě bylo uvařeno:
Plněné papriky v zeleninové omáčce v pomalém hrnci
Jaja.27 uvařila před 6 minutami
Rajská polévka se špeclemi
Ivcatkoo uvařil před 9 minutami
Tilápie v arašídové omáčce s pak choi, rýží a koriandrem
JanaDr uvařil před 45 minutami
Salát ze skleněných nudlí s asijskou zeleninou
JanaDr uvařil před 48 minutami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Napalsko uvařila před 1 hodinou
Kuřecí krém s medvědím česnekem
AKlacanova uvařila před 1 hodinou
Kefírový koláč
jubull uvařil před 2 hodinami
Dršťková polévka I
ctomala uvařil před 3 hodinami
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 11 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie ujížděla na kávě a ořechovém dortíku a milovala drůbež, především šťavnaté a voňavé kuře à la zajíc
Dančí maso: Poradíme, jak ho zpracovat a na co se nevíce hodí
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Další recepty
Tématické fráze: domácí výborné dalamánky dalamánky recept dalamanky dalamánek těsto na dalamanky recept na dalamánky dalamánek recept dalamánky ze sušených kvasnic peceni dalamanku recept na domácí žitné dalamánky nejlepší dalamánky kynuté dalamánky těsto na dalamánek nejlepší domácí dalamánky vyroba dalamanku domácí dalamánky pravé dalamánky výborné dalamánky dalamánky z žitné mouky jak upéci dalamánky
Suroviny: mouka pšeničná, mouka žitná, sůl, droždí, sůl hrubá, kmín celý, voda,
Dalamánky originál
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rMM4
13 názorů