Babiččiny zelňáky
Kysané zelí je klasikou české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. Podle starého receptu připravíme ve své kuchyni milované zelňáky - placky ze sladkokyselého zelí s kmínem. Jsou jednoduché na přípravu a mají bohatou chuť.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 17 592 kJ / 4 205 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,50 g |
Tuky | 258,50 g |
Vláknina | 28,00 g |
Cholesterol | 225 mg |
Sodík | 4,01 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 385,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 6. 2023 11:58
dobrý
24. 2. 2023 10:35
Děkuji za recept. Je opravdu výborný.
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.
Osobní tipy: Sádlo je v tomto případě těžko nahraditelné jiným tukem. Křehkost je nesrovnatelná.
Nešetřit kořením - dá se výborně experimentovat. Doporučuji zelený pepř nebo majoránku.
Míchat důkladně, ale co nejkratší dobu. Tuk mít povolený, ale nerozpuštěný.
Vykrajování lze urychlit buď nakrájením na trojúhelníky (působí sofistikovaně) nebo vytvořením válečku, který později krájíme a rozplácneme v dlaních (působí rustikálně a přidává více rozměrů).
Péci jak víše kolega radí na 200 C (klidně i více) cca 20 minut. Zelňáky jsou tenké, proto není potřeba dlouho propékat, ale spíše opéci.
Peču na papíře - nejsou pak zespodu mastné a více křupou.
Výborné s česnekovým dipem.
6. 11. 2022 16:46
Pajka 1: děkuji to moc potěší ????
6. 11. 2022 16:43
Vynikající. S těstem se výborně pracuje. Manžel se vyjádřil že nejlepší co kdy jedl
11. 4. 2022 18:06
Upečeno; zjednodušila jsem si to, protože jsem to dělala z bezlepkové mouky a těsto se celé rozpadalo, takže jsem místo vykrajování jednotlivých zelňáků naplácala těsto na plech jako celek - vznikla velká slaná buchta... bylo to dost kyselé, ale i takové příjemně pikantní, takže spokojenost.
12. 11. 2016 17:10
Zuzana: Zelnaky jsem prave dopekl. vyslo my to cca pri 200 stupnich 25 minut. Bude ale zalezet na konkretní troubě.
12. 11. 2016 00:26
Nó,zítra vyzkouším a dám vědět :? A s nahrazováním ingrediencí,bych ASI počkal,až ochutnám původní receptůru.
9. 11. 2016 03:28
Jihočeské zelňáky miluju. :) Sama jsem je ještě nedělala, určitě hodlám v blízké době, jen by mě zajímalo, jak dlouho se zhruba pečou? Vím, dozlatova... :) Jsem ale nevidomá, takže bych to potřebovala spíš časově, alespoň zhruba.
27. 1. 2016 00:27
Corall+Emmy 30.9.2006: Myslím, že vejcem se sádlo nenahradí. Je třeba dát nějaký tuk, aby to bylo křehké. Dal bych obyčejný rafinovaný olej, aby to neovlivnilo chuť.
17. 2. 2014 10:27
Ahoj předem díky za rychlou odpověď. Šlo mi jen o to, jestli se bavíme o špetce, nebo o lžičkách. Jen o základní míru. J.
17. 2. 2014 10:25
Jirka: Ťažko povedať, každý má inú chuť, ale pridaj menej a keď budeš mať hotové cesto, ochutnaj. V prípade, že sa ti bude zdať málo ochutené, dokoreníš.
17. 2. 2014 10:22
Mohu poprosit zkušenější, kolik dáváte na toto množství soli, kmínu a pepře? Nerad bych to přehnal. Děkuji. Jirka.
14. 11. 2013 13:29
Vynikajiciiiiii a jednoduce.Zaslozeny bodik :
21. 3. 2013 13:06
přidávám další bodík, je to supr mňamka
29. 12. 2012 19:57
Vypadají jednoduše a naprosto úžasně! Posílám bodík
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí s chřestem na cidru
Hanes uvařila před 5 minutami
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Bylinka77 uvařila před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy
Weera uvařil před 3 hodinami
Sýrové párty krekry
Carolka409 uvařila před 4 hodinami
Maková náplň (nádivka)
Carolka409 uvařila před 4 hodinami
Koprová omáčka
Nycka uvařila před 4 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
Anicka78 uvařila před 6 hodinami
Kolínková směs s masovými kuličkami
KamSuch uvařila před 6 hodinami
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 16 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Jak využít jitrnicový prejt? Skvěle chutná zapečený i jako náplň do taštiček nebo v podobě polévkových knedlíčků
Šumavské zelňáky aneb Placky z kysaného zelí: Nejlepší jsou pečené v troubě a ochucené škvarky
Další recepty
Tématické fráze: zelnaky zelnaky recept domácí zelnáky pečené recept na prave zelnaky recept na zelňáky babiččiny zelníky recepty.cz zelnáky recept zelňáky zelovky zelnak zelovka babicciny recepty zelňáky bez sádla zelňáky na plech babičiny zelňáky jihočeské zelňáky recepty zelňáky zelnak recept zelňáky recepty zelniky
Suroviny: sádlo, mouka hladká, zelí kysané, sůl, pepř mletý, kmín celý, paprika sušená sladká, sádlo
Babiččiny zelňáky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWyn
28 názorů