Gemerské koule II.
Suroviny
Porce: 2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,35 g |
Tuky | 82,58 g |
Vláknina | 23,86 g |
Cholesterol | 321 mg |
Sodík | 946 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.
Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 1. 2021 15:42
Tonja: to je úplně jednoduché. Třebaže se u nás peklo hodně, určitě jsem po příchodu z práce neměla chuť zadělávat třeba na dukátové buchtičky atd. Taková jídla si dával manžel v práci, když byl ještě zaměstnanec. Až když pracoval z domu, skladba obědů se trochu změnila. Myslím, že dnes to má většina pracujících kuchařek stejně. Ne, že by primárně neuměly nebo nechtěly dělat sladká jídla, ale priority jsou jinde. Hlavní je dobře a rychle nasytit
19. 1. 2021 23:41
mirca75: Čtu komentáře a všiml jsem si, že když (nejen Vy, ale spousta dalších kuchařek) přidává navíc ještě kus masa, svádí to na manžela. Jakoby chlapi byli samí masožrouti. Když jsem ještě chodil do práce a firma objednávala obědy, právě chlapi si objednávali častěji sladká bezmasá jídla než ženy. A potvrdila to i firma, která obědy vařila pro vícero firem. Také u nás doma maso vyžaduje manželka více než já.
19. 1. 2021 18:32
spagetka: Moje mami dělala blbouny jako větší kynuté koule, roztrhla je po vyndání z hrnce nahoře a polila je teplými borůvkami, jahodami i meruňkami a omastila máslem. Co právě bylo. Někdy i jahodovým džemem s kusy jahod. Nebylo to špatné, ale já bych potřebovala o moc víc toho ovoce, abych necítila kynuté těsto. Jako dítě jsem měla různé chutě a nechtě, ale musela jsem jíst všechno. Špenát mně obracel žaludek, ovšem vařený zdravě, naučila jsem se ho jíst až ve školní jídelně. Byl to takový řídký kydanec, ale mně to chutnalo.
8. 8. 2009 08:46
Piprezajímavé jídlo(hlavně to těsto na "blbouny) a myslím že by ho papal i můj manžel,ovšem asi jako tvůj by k tomu musel mít kus masa,ale to nebude problém,vždy něco zbyde.Nafukuji oblíbené a zkusím nezapomenout(tedy jestli sním vše co budu vařit,budu jako přerostlý melounek)
6. 8. 2009 15:59
Jejda, Jani, já nějak myslela, že píšeš ty..Zmátlo mne, že si na ty pohlednice pamatuje..myslela jsem, že jsi je u mne viděla ty a že jsi je také měla ..úplně jsem se zapomněla podívat, kdo to píše ..tím se omlouvám Špagetce, že jsem ji přehlédla
6. 8. 2009 15:17
Pipre, sice spagetka není Jana, ale asi ti rozuměla Máš to moc hezé a moje slabá strana, tady ten druh vaření...Asi mi je příjdeš udělat
6. 8. 2009 13:36
Babenky ( ak vám to oslovenie nevadí ), v každom prípade je to pekné slovo - blbouni
6. 8. 2009 13:34
U nás - teď mluvím ne o Praze , ale o východních Čechách, se říká blbouni kynutým knedlíkům se sladkou náplní.
6. 8. 2009 13:31
Iljuso - vidíš jak nemá cenu se dohadovat o názvu jídla - víš čemu se zas u nás říká "blbouni"? - kynutým knedlíkům s borůvkama
6. 8. 2009 13:26
Terezko, také mám ráda staré recepty, které mnozí mladí vůbec neznají a které jsou i vzpomínkou na mé mládí Všímám si i v televizi, že se kuchaři k těm receptům začínají vracet a to je dobře
6. 8. 2009 13:25
já ti nevím holka - říkáme jim tak lééééta
6. 8. 2009 13:23
Teď jsem se pořádně koukla na obal a jsou to recepty a rok vydání je 1988
6. 8. 2009 13:22
Iljusa, to je od slova blbý?
6. 8. 2009 13:20
Pipre, ja viem, všimla som si, a som rada, že si ho vložila, lebo tie tvoje sú z varených zemiakov, také som ešte nerobila. Musím vyskúšať, ale určite budú dobré, také vecičky sú vždy chutné, máš bodíka, škoda, že sa dá dať len jeden. Mám rada recepty starých mám
6. 8. 2009 13:20
Jani,já si fakt nepamatuji, možná víc jak 20 let Jsou ze sady pohlednic pod názvem "Tradiční slovenská jídla"
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 7 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 8 hodinami
Zelné placky
Michalkosar uvařila před 9 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Komtesina uvařila před 10 hodinami
Bezová marmeláda
kubinova.lucka uvařila před 10 hodinami
Cheesecake od Evy
Tynaja uvařila před 10 hodinami
Olejová bábovka
Tynaja uvařila před 10 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
takseptam uvařil před 10 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
HejMira uvařila před 11 hodinami
Houbová omáčka od Daniely
HejMira uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Další recepty
Tématické fráze: gemerské koule gemerské gule cukrovi melounky gemerské knedlíky bramborove koule gemerské kuličky slovenské gule - koule bramborove koule cukrovi gemerské jiedla slovenské bramborové koule gule slovenske jidlo gremelské koule melounky-cukroví kynuté bramboračky koule gemerské gule recept gemelské koule gemeské koue bramborová koule cukroví gemerské gule-recepty gemerské gule recepty
Suroviny: brambory, slanina uzená, vejce, sádlo, mouka hrubá, cibule, pepř, sůl, majoránka, česnek, mouka hladká
Gemerské koule II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
19 názorů