Bělohradské kyselo slavnostní
V Podkrkonoší se kyselo vařilo po celý rok. Někde se brambory vařily zvlášť ve slupce, jinde se přidávala smetana, nebo houby v soli místo sušených. Základ byl vždycky žitný kvásek a výsledkem syté, plnohodnotné a velmi chutné jídlo.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 12 607 kJ / 3 013 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,96 g |
Tuky | 163,92 g |
Vláknina | 26,35 g |
Cholesterol | 2,85 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,10 g |
Sacharidy | 242,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kyselo vařila moje babička. Bylo po dovaření ve velkém hliněném hrnci na kraji plotny kamen. Vedle hrnce stál malý kastrůlek se škvařeným máslem. Každý si nabíral podle hladu a chuti, dokud bylo co. Kyselo bylo odležením v teple čím dál lepší.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 1. 2024 10:35
18. 1. 2024 09:59
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 21 minutami
Mandlové šneky
Přidáno před 12 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 13 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 15 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 38 minutami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 3 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 3 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 3 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 3 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 3 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 4 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak připravit dokonalá míchaná vejce? Máme pro vás video se dvěma způsoby
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Další recepty
Suroviny: kvas žitný, kvásek, houby sušené, voda, voda, sůl, kmín drcený, pepř mletý, brambory, máslo, cibule, vejce, petržel
Bělohradské kyselo slavnostní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRrPN
2 názory