Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohový, ovocný, čokoládový, ale i třeba mrkvový. Tolik možností, jak připravit slaďoučký moučník

Tvarohový, ovocný, čokoládový, ale i třeba mrkvový. Tolik možností, jak připravit slaďoučký moučník

Moučník dokonale ozvláštní víkendovou snídani, ohromí jakoukoliv návštěvu a dokáže perfektně zvednout náladu. Možnosti jsou skutečně neomezené. Můžete si připravit sladkou dobrotu s ovocem, čokoládou, pudinkem, ořechy, mákem i džemem. Moučníky jsou také ideální volbou, pokud třeba potřebujete spotřebovat hodně vajec nebo zbytek bílků. 

Jak docílit vláčného moučníku? 

Pokud neholdujte suchým buchtám, vyzkoušejte několik ingrediencí, se kterými docílíte perfektní vláčnosti. Skvělý je například moučník s tvarohem, ale i ze šlehačky nebo kefíru. Chcete-li do moučníku dostat navíc také nějaké ty vitamíny, zkuste dovnitř přidat cuketu nebo mrkev. Budete mile překvapeni. 

Nejoblíbenější ovoce na moučníky 

Co se týče ovocných moučníků, mezi nejoblíbenější patří zejména moučníky s:

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Závin

Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vafle

Vafle jsou pochoutkou původem z Belgie a Francie. Dají se připravit jak z kynutého těsta, tak i z toho, ze kterého připravujeme palačinky. Dokřupava opečené si je dělají ve vaflovači všichni, kteří chtějí začít den sladkou snídaní. Při přípravě se fantazii meze nekladou, lze je udělat s ovocem, polít čokoládou, hodí se k nim zmrzlina i šlehačka. Nemusíme zůstat jen u sladké varianty, pochutnat si můžeme na vaflích slaných, jako příklad lze uvést sýrové vafle se špenátem a vejcem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Větrník

Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský dezert z odpalovaného těsta, naplněný sladkou náplní se žloutkovým krémem, šlehačkou, často karamelovou a potažený karamelovým fondánem. Oblíbený francouzský moučník lze péci i ve slané variantě, vhodné jako pohoštění k vínu, nebo také k masovým polévkám.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Suflé

Suflé je kulinářská specialita, lehká jako obláček. Je to dezert plný chuti a vzduchových bublinek. Pokud se povede, zaslouží si potlesk. Základem je mléko nebo smetana, mouka a žloutky. Můžeme ho připravit ve sladké i slané verzi. Peče se v dobře vymazaných formičkách, v troubě rychle vyběhne. Aby nekleslo, musí se rychle servírovat. Kleské suflé je jako bychom servírovali rozteklou zmrzlinu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Šodó

Šodó není mléčný vanilkový krém, kterým poléváme dukátové buchtičky. Je to vinná pěna, připravená z vína a vajec, směs se v páře šlehá tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté se hned podává. Pěnou poléváme sladké moučníky, nebo ji lze konzumovat jako mlsání pro dospělé.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Štrúdl

Štrúdl je vlastně jablečný závin. Tento typ moučníku má původ v Rakousku, odkud se rozšířil nejen k nám, ale i do jiných zemí. Připravuje se z kvalitních jemně nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně ještě vlašských ořechů. Tato náplň se rozloží na rozválené těsto a svine do rolády. V dnešní době se často používá na přípravu štrúdlu listové těsto.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sacher dort

Sacher dort je originální čokoládový dort. V roce 1832 ho vytvořil šestnáctiletý učeň Franz Sacher. Originální receptura je držena v tajnosti. Je to nejznámější kulinářská specialita Vídně, tato pochoutka je promazaná meruňkovou marmeládou a politá čokoládovou polevou.

1 19 20 21 22 23

Další témata

Další recepty

Marie

Naposledy jste si prohlédli