Vánoce patří k nejkouzelnějším dnům v roce. Jak vypadají ty tradiční české?
Taky už vám v hlavě běží odpočet Vánoc? Jako každý rok to zase uteklo jako voda. A i když bychom při předvánočním shonu u nakupování dárků a pečení cukroví někdy raději strávili Vánoce u moře, není nad to si užít české staré vánoční zvyky, tradice a prostě to celé kouzlo.
Jak vypadají tradiční české Vánoce?
Vánoce se slaví už někdy od 2. století. Tradiční české Vánoce zahrnují především:
- Adventní čas je 4 týdny před Vánocemi, kdy se každou neděli zapaluje svíčka.
- Cukroví se peče už několik týdnů dopředu, aby bylo vše krásně uleželé.
- Jmelím si lidé zdobí své domovy v období adventu, protože nese štěstí.
- Betlémy se začínají stavět asi dva týdny před Vánocemi.
- Vánoční stromeček, který se zdobí ráno na Štědrý den.
- Štědrovečerní večeří je rybí polévky, smažená ryba a bramborový salát.
- Zlaté prasátko lidé uvidí, pokud až do štědrovečerní večeře nejí maso.
- Dárky "od Ježíška" dostávají lidé ve Štědrý večer.
Nejoblíbenější vánoční tradice
Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří zejména krájení jablka, pouštění svíček ve skořápkách od ořechů, zapalování františka, lití horkého olova či házení botou za sebe (platí pro dívky). O půlnoci pak chodí křesťané do kostela na půlnoční mši. Ačkoliv se to může zdát někomu divné, třeba na Islandu mají zajímavou vánoční tradici, kdy o Vánocích číhá venku lidožravá kočka a podle pověry sežere každého, kdo nemá nové oblečení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Prezident Masaryk a jeho skromný jídelníček: „Tatíček“ národa jedl jen třikrát denně a miloval jednoduchou bílou polévku
Gurmánem až za hrob: Ochutnali byste rybu nebo fazole, které vás mohou zabít?
Dokonalé kuře po baskicku: Jednoduchý a lehký pokrm je plný zeleniny, jedna surovina mu navíc dodá šmrnc