Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na oblibě stromkové kultivary s bělavými, žlutými, zelenými i červenými plody, které můžeme sklízet postupně od června do srpna.
Kříženec mezi srstkou a černým rybízem je josta, ve které se spojily dobré vlastnosti obou plodin. Nemá typickou vůni černého rybízu, která může být někomu nepříjemná. Zpracování je totožné s rybízem a angreštem.
Jak zpracovat angrešt?
Plody angreštu mají tužší a hůře stravitelnou slupku. Obsahují mnoho minerálních látek, zvláště draslík, ale i fosfor, vápník, železo, sodík. Vitaminu C obsahuje víc než citrony, kromě něj také významné množství karotenu a vitaminy skupiny B. má močopudné a mírně projímavé účinky.
Angrešt skladujeme podobně jako rybíz v chladné místnosti 8-10 dní, v chladničce 6 týdnů i déle. Zmrazujeme ho v cukru nebo sirupu, jeho trvanlivost tím prodloužíme na 8-10 měsíců.
Nezralé plody jsou bohaté na pektin a ovocné kyseliny, čehož využíváme při výrobě kompotů, čatní, džemů a rosolů a pomáhají i u druhů, které mají pektinu málo. Plně vyzrálé plody používáme na moučníky, polévky, omáčky, mošty, víno a k přímé konzumaci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Banana split
Přidáno před 20 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
Komentáře