Časté chyby při vaření jáhel a jak jim předejít: Pozor na trvanlivost i na spaření
Přirozeně bezlepková a dobře stravitelná surovina vhodná do sladké i slané kuchyně - přesně to jsou jáhly. Na oblíbenosti získávají právě díky svému širokému využití. Mimo jiné jsou vhodné i pro nejmenší děti, kterým je můžeme připravovat jako kaši.
Vařené jáhly se skvěle hodí k zeleninovým i masovým směsím, k omáčkám nebo do rizota namísto rýže. Ze sladkých jídel si určitě vyberete z nákypů, jáhlových knedlíčků, škubánků nebo dezertů. K dostání jsou také v podobě instantních kaší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření jáhel
Provedeme vás těmi nejčastějšími chybami, které stojí za nepovedeným pokrmem z jáhel:
- Žádné proplachování ani spaření: Před vařením je potřeba jáhly několikrát propláchnout horkou vodou. Budou jemnější a stravitelnější, ale také je zbavíte hořkosti.
- Opékání jáhel: Tímto krokem jáhly následným varem nesjednotíte jako např. rýži, ale naopak, budou hotové nerovnoměrně.
- Málo vody při vaření: Na množství použitých jáhel je vždy potřeba dvojnásobek vody. Jáhly vodu vstřebají, zbytek se odpaří a tím získáte dokonalou konzistenci. Přílišné množství vody způsobí rozvaření jáhel do nedobré kašovité hmoty.
- Zbytečné scezení: Pokud jáhly po uvaření scedíte, přijdete o nejrůznější živiny, které se během vaření z jáhel uvolňují.
Jáhly je nutno správně skladovat, protože pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin jsou náchylné ke žluknutí, kdy je nelze nijak zachránit. Proto je nekupujte do zásoby, ale v rámci brzké spotřeby a uchovávejte je v suchu, chladu a temnu. Připravte si s námi jáhly se špenátem a žampiony:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 22 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Komentáře