Co je bílý povlak na kysaném zelí? Křís je nutné pravidelně odstraňovat
Kysané zelí je oblíbenou zimní pochoutkou plnou vitamínů a je vhodné ho konzumovat pravidelně. Ty nejlepší postupy k jeho přípravě se v rodinách dědí po generace. Důležitou roli hraje však i jeho ochrana.
Kysané zelí musí být neustále zatíženo, ponořeno a uzavřeno, čímž ho chráníme před kažením a plísněmi. Důležité je zelí pravidelně kontrolovat. Co když se ale v zeláku objeví bílý povlak? Poradíme vám, jak postupovat, aby zelí zůstalo chutné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co je bílý povlak na kysaném zelí a co s ním
Provedeme vás problematikou bílého povlaku na zelí a vysvětlíme, jak s ním dále naložit.
- Postupným odebíráním zelí se na povrchu obsahu může objevit bílý povlak, který se nazývá křís a je tvořen z kvasinek.
- Křís snižuje obsah kyseliny mléčné v zelí, která však slouží jako konzervant, proto není křís žádoucí.
- Je nutné ho pravidelně odebírat, např. čistou sklenicí, kterou odeberete celý povlak na hladině. Nezapomeňte také otřít stěny nádoby, ve které zelí skladujete.
- Pokud by po odebrání tekutiny s povlakem nebylo zelí zcela ponořené, je potřeba k němu dolít převařenou a osolenou, již vychladlou vodu.
- Všechno používané nádobí či jiné náčiní musí být zcela čisté, včetně vašich rukou.
Pozor, křís je opravdu pouze povlak, kdežto plíseň roste do prostoru. V případě plísně je bohužel potřeba zelí vyhodit, neboť je plísní zasažen celý obsah nádoby, i když to na pohled není absolutně znát.
Připravte si s námi halušky s uzeným masem a domácím zelím podle videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře