Jak uvařit jahodový džem. Jahody výborně doplňuje rybíz, který má dobré želírovací schopnosti
Kterou marmeládu (nebo džem) máte nejraději? Mnoho z nás by si vybralo jahodovou. Musí být hustá přesně akorát a lahodně sladká. Výborně se hodí k namazání čerstvého pečiva nebo do palačinek. A úplně nejlepší je z posledních jahod, protože jsou nejsladší.
Jahodový džem s kousky ovoce
Proč přidávat k jahodám rybíz
Jahody můžete míchat s jinými druhy ovoce. Výsledkem bude džem výborné chuti. Osvědčená je kombinace jahod a červeného rybízu.
- Rybíz má výrazné želírovací schopnosti, proto když ho přidáte k jahodám, půjde vaření mnohem lépe a džem bude brzy želírovat.
- Jahody jsou pro mnoho z nás na rozdíl od rybízu "vzácnější", jahodový džem proto rybízem vlastně nastavíme.
- Rybízová marmeláda je mírně kyselá, jahody naopak sladké, ale když spojíme chuť jahod a rybízu, výsledná chuť bude vyvážená, přesně akorát.
- Jahody už vám zrají, ale rybíz je ještě světlý? Rybíz sice dozrává až po jahodách, ale to vůbec nevadí. Jahody si zmrazte a až bude zralý i rybíz, podáte je z mrazničky a pustíte se do vaření marmelády.
- Kromě rybízu můžete k jahodám přidávat i jiné ovoce a vytvářet chutné kombinace. Inspiraci najdete v našich receptech. Vhodné jsou např. maliny, třešně nebo višně. Třešně dozrávají v podobnou dobu jako jahody, ale ani jejich želírovací schopnosti nejsou dobré.
Jak připravit jahodový džem
- Jahodám odstraňte stopky se zbytkem okvětí, opláchněte je a větší překrojte.
- Dejte je do hrnce a pomalu za stálého míchání vařte.
- Po odpaření části tekutiny (necelé poloviny) začněte postupně přisypávat cukr a pokračujte v opatrném míchání.
- Po přidání celého množství cukru džem vařte ještě asi pět minut.
- Horký džem plňte do sklenic. Výborným pomocníkem při plnění je nálevka vhodné velikosti. Pokud ji nemáte, určitě si ji kupte. Nálevka vám pomůže zachovat čistá hrdla sklenic.
- Džem není příliš hustý, výborně se hodí na zdobení zmrzlinových pohárů a jiných dobrot.
- Pro delší trvanlivost ho můžete sterilovat. Zajímá vás, jak na to, aby se džem nekazil? Podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 2 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 7 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Přečtěte si Zobrazit více
Odstranit stopku z jahod není nic složitého. Zahoďte nůž a připravte se na dvě snadné a elegantní možnosti
Jak na to, aby se džem nekazil. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a použít kvalitní ovoce
Marmeláda z domácí pekárny: Poradíme vám, jak ji připravit téměř bez práce
Komentáře