Zmrazování vajec má některá pravidla, která je dobré dodržet. Poradíme, jak na to
Občas se nám může hodit zmrazit vejce na pozdější využití. Mrazíme zvlášť bílky a zvlášť žloutky nebo společně rozšlehanou směs.
Mrazení vajec nám pomůže ušetřit cennou surovinu na pozdější využití, navíc je to snadné a rychlé - jen musíme dodržet několik jednoduchých pravidel:
- U vajec zmrazujeme pouze jejich obsah, bez skořápek. Bílky se zmrazením nemění, lehce je rozšleháme vidličkou, nalijeme do krabičky, popíšeme počtem bílků a datem uložení. Zmrazujeme je bez přísad.
- Při zmrazování žloutků musíme přidat podle budoucího použití buď 2 % soli nebo 5 % cukru a společně dobře rozmíchat. Směs nalijeme do plastové krabičky nebo formičky na ledové kostky. Nezapomeneme poznačit, zda jsou to žloutky s cukrem nebo se solí, a připíšeme datum uložení.
- Při mražení celých rozšlehaných vajec musíme rovněž přidat cukr nebo sůl.
- Uchovatelnost takto upravených vajec při minus 18–21 °C je maximálně jeden rok.
- Vejce rozmrazíme při pokojové teplotě. Z bílků se pak dá klasicky vyšlehat sníh, jde to dobře, jen je trochu ohřejeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a skladovat mák. Vyzkoušejte tipy a rady
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Občas nám při vaření nebo pečení zůstane přebytečný žloutek. Zpracujeme ho do těst a oceníme v domácí kosmetice
Komentáře