Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Domácí těstoviny, ty nejlepší, na jejichž chuť si pamatujeme z polévek a jídel našich maminek a babiček, snadno připravíme podle osvědčených receptů našich uživatelů. Jsou trvanlivé, proto si je nasušíme do zásoby a odebíráme podle potřeby.
Jak připravit domácí těstoviny
Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i hrubá. Uvařené nudle z hladké mouky jsou jemnější a hutnější, z hrubé naopak více navaří, zvětší objem a jsou měkčí. Sůl nepřidáváme, abychom nesnížili trvanlivost těstovin. Ze surovin pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout přibližně 15 minut zabalené v potravinářské fólii nebo pod nahřátým hrncem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozválet těsto
Po odpočinutí těsto rozválíme na velké pláty. Jde to ztuha a pomalu. Potřebujeme dosáhnout velmi tenkého průhledného vzhledu rozváleného těsta. Po rozválení těsto znovu necháme odpočívat. Půl hodina při pokojové teplotě by měla stačit. Kdybychom čas na oschnutí vynechali, těstoviny se nám při krájení poslepují.
Krájení těsta na nudličky
Po oschnutí těsto nakrájíme na stejně velké pruhy, které narovnáme do několika vrstev na sebe. Poté z nich naráz budeme krájet tenké nudličky (do polévky) nebo širší nudle. Buď je ještě ten den uvaříme nebo je necháme dobře proschnout za občasného načechrání na utěrce k uložení a pozdějšímu použití. Určitě z výsledku budeme mít radost.
Jak si práci usnadnit
S přípravou těsta nám pomůže domácí pekárna, některé z nich mají přímo program určený pro přípravu nudlového těsta. U jiných je pouze program Těsto. Přípravu plátů a jejich následné krájení nám usnadní strojek na těstoviny - buď levnější mechanický nebo podstatně dražší elektrický. Strojek se vyplatí, pouze pokud ho budeme využívat častěji.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 16 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 17 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Skromná kuchyně: Na nudle se smaženým zelím stačí jen 3 suroviny a s přípravou si lehce poradí i začátečník
Jak na ten nejlepší těstovinový salát? Těstoviny je potřeba vařit trochu déle a ochucovat ještě za tepla, pak je výsledek perfektní
Komentáře