Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.
Jak připravit tahini pastu
Potřebujeme světlá sezamová semínka:
- Sezamová semínka opražíme na pánvi - pozor, ať se nespálí!
- Vložíme je do sekáčku nebo do mixéru a umixujeme jemnou pastu.
- Tahini pastu můžeme koupit hotovou v obchodě nebo na internetu.
Jak vyrobit chalvu - halvu
- Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
- Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
- Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
- Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.
Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 16 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Komentáře