Jak připravit kompost? Univerzální a kvalitní hnojivo získáme zcela zadarmo
Kompost je tím nejdostupnějším organickým hnojivem pro každou zahradu. Pomocí kompostu se nejen "zbavíme" různých biologicky rozložitelných odpadů, ale také za jeho pomoci výrazně zlepšíme kvalitu a úrodnost zahradní půdy.
Na tvorbě kompostu pracujeme celoročně, přidáváme do něj nový materiál během celé sezóny a dokonce i v zimě. Kvalitní a dobře rozložený kompost je velkým přínosem pro naše pěstitelské úsilí. I když ho rozvážet můžeme kdykoliv, věnujeme se mu především na jaře a na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit kvalitní kompost
Uvnitř hromady kompostu stoupá teplota a pozvolna ničí všechny nežádoucí patogeny (choroboplodné zárodky) a semena plevelů. Při tvorbě kompostu spoustu práce odvedou různé mikroorganismy a také obyčejné žížaly. Výsledkem procesu je kvalitní a univerzálně použitelné organické hnojivo.
- Na kompost vybereme vhodné místo, ideální je stín nebo polostín, aby nedocházelo k zbytečnému vysychání.
- Kompost může být volně na hromadě (pokud máme dostatek prostoru), ale častěji ho dáváme do dřevěného bednění nebo do plastových kontejnerů.
- Kompost vzniká z různých organických matriálů, které házíme na hromadu, mícháme je se zeminou a průběžně proléváme vodou (aby nedocházelo k vysychání).
- Při zakládání nového kompostu přidáme vždy trochu staršího kompostu (skoro zralého, z minulé dávky), případně trochu hnoje nebo drůbežího trusu.
- Občas kompost přeházíme (1–2x), čímž proces zrání ještě urychlíme. Při přehazování mícháme materiál, který je na okrajích kompostu s materiálem uvnitř. Kompost v plastových kontejnerech nejde tak snadno přehazovat, proto ho alespoň občas provzdušníme za pomoci kovové tyče.
- Kompost potřebuje k dozrání cca 6–12 měsíců. Nicméně kompost, který nepřehazujeme nebo do něj dáváme větší posklizňové zbytky a jiné materiály, bude potřebovat času výrazně více.
- Ve správně zralém kompostu již nejsou znát jednotlivé složky, ze kterých vznikl. Hmota má zemitou vůni, je kyprá a dobře se rozpadá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 9 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Říjnové pranostiky: Ať je teplo nebo chladno, můžeme čerpat ze zkušeností našich předků
Jak se starat o zeleninovou zahradu v říjnu. Pěstitelská sezóna vrcholí
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Komentáře