Odpalovaná hmota: Připravte si lahodný korpus jako základ pro žloutkové věnečky
Jejich příprava vypadá složitě, ale opak je pravdou. Řeč je o žloutkových věnečcích. Korpus z odpalovaného těsta, ve spojení se žloutkovým krémem vonícím po rumu a s lahodnou polevou, z věnečků dělají nejoblíbenější zákusky.
Po čem se díváte nejdříve, když vejdete do cukrárny? Pokud nejste výjimkou, hledají vaše oči mezi zákusky právě žloutkové věnečky. Tento zákusek není příliš malý ani velký, ale je právě akorát pro uspokojení chuti na sladkou dobrotu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na odpalovanou hmotu
Na potřebnou hmotu potřebujete 230 g vajec, 100 g vody, 120 g mléka, 80 g másla, 3 g soli, 10 g cukru krupice a 160 g hladké mouky. Odpalovaná hmota je háklivá na poměr ingrediencí, dejte si proto při jejich vážení záležet.
- Odpalovanou hmotu (těsto) připravte následovně: Do hrnce vlijte vodu, mléko a dochucovadla (sůl, cukr a máslo). Ty přiveďte k varu a nechte v nich máslo zcela rozpustit.
- Přidejte všechnu mouku naráz, nikoliv postupně, a začněte obsah hrnce míchat až do vzniku celistvé hmoty.
- Hmotu následně přendejte do mísy kuchyňského robota (nejlépe s „K“ metlou, aby se do hmoty nedostal vzduch), přidejte přesně navážená vejce a nechte minutu zpracovávat na nejnižší rychlost.
- Po uplynulé minutě stále velmi řídkou hmotu promíchejte stěrkou a opětovně pusťte robota na nejnižší rychlost až do doby, než vznikne kompaktní hmota, která pomalu stéká z metly a neobsahuje hrudky.
- Vychladlou hmotu přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o průměru 5–6 cm v dostatečném rozestupu (pečením zvětší 3–4x svůj objem).
- Plech vložte do předem vyhřáté trouby na horní a spodní ohřev (ne horkovzduch) a pečte na 200 °C po dobu 25–27 minut bez otevírání trouby, aby věnečky neklesly.
- TIP1: Nebojte se mouky, pšeničnou lze zcela bez obav nahradit např. moukou pohankovou.
- TIP2: Pokud si nejste jisti velikostí věnečků, můžete využít praktický tip, kdy plech potřete olejem a sklenici o potřebném průměru namočíte do mouky a obtisknete ji na plech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vyzkoušíte si přípravu této sladké lahůdky? Receptem vás provede video, díky kterému uvidíte názorný postup včetně správné konzistence těsta i krému:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 14 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 17 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře