Jak uvařit quinou? Královna superpotravin se v kuchyni neztratí. Jak s ní vařit a do jakých pokrmů ji použít
Quinoa (čtěte kinoa) bývá nazývána královnou superpotravin. Obsahuje dvakrát více proteinu než rýže a všech devět esenciálních aminokyselin. Je proto vhodná zejména pro vegany a vegetariány, kteří se někdy mohou potýkat s jejich nedostatkem.
Quinoa připomíná kuskus
Quinoa neboli merlík chilský je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Z jejích drobných kulatých semínek připomínajících kuskus nebo jáhly se mele mouka nebo se používá k přípravě kaše a zahušťování polévek. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin (patří ale mezi pseudoobiloviny). Jejich bojovníkům i dětem dávala sílu. Patřila mezi základní plodiny starých civilizací na úpatí And. Je to jednoletá bylina, vyskytující se ve třech druzích: quinoa bílá, červená a černá. Všechny chutnají stejně a je jen na vás, který druh zvolíte, aby barevně ladil s ostatními surovinami připravovaného pokrmu.
Semena quinoy jsou přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky. Je sytá, díky vláknině však snadno stravitelná a nenadýmá.
Vařit s quinoou není složité
Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť, je výbornou alternativou k bílé přílohové rýži nebo kuskusu.
Semínka quinoy jsou pokryta nahořklou vrstvou saponinu, který je z nich možné před vařením spláchnout studenou vodou. Většina prodávané quinoy už opláchnutá je, ale rychlé opláchnutí quinoe určitě neuškodí. Proplachujeme studenou vodou v hustém sítku a pak necháme okapat.
Vaří se asi 15 minut – dva díly vody nebo vývaru na jeden díl quinoy. Občas lehce promíchejte, aby se quinoa nepřichytla ke dnu hrnce. Při vaření se uvolní bílé klíčky kolem zrnek a díky tomu vypadají zrnka velice pěkně a zvláštně. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá ("al-dente", na skus), přesto ne tvrdá ani zcela měkká. Je nadýchaná, nelepí se a chuťově je neutrální - skvěle se hodí jako doplněk k jídlu, které je výrazněji ochucené. Pokud chcete dosáhnout zajímavější chuti, uvařte quinou ve vývaru, případně přidejte do vody nějaké oblíbené bylinky.
Do jakých pokrmů quinou použít?
Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i na sladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).
Zrnka quinoy mohou být součástí polévek zeleninových, luštěninových i masových, salátů , jako nevšední příloha nebo zavářka do polévek. Hlavně děti si rády pochutnají na sladkých pokrmech s quinoou - třeba na kaši.Quinoa je také vdečnou surovinou na výrobu rostlinných karbanátků, protože drží pěkně pohromadě.
Její jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena, ale pokud ji budeme využívat alespoň občas pro obohacení jídelníčku, děláme něco pro naše zdraví a naše tělo nám za ni bude vděčné.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 18 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 22 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit rýži basmati? Dlouhá zrna mají oříškovou chuť a jsou rychle uvařená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Komentáře
14. 9. 2023 08:25
21. 8. 2023 13:45