Jak upéct jehněčí kýtu? Poradíme postup, podle kterého se váš oběd povede
Během velikonočního období často sáhneme po jehněčím mase. To je symbolikou obětování Ježíše Krista, který prolil svou krev za spásu světa. Beránek je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Proto se také na Velikonoce peče sladký beránek.
Jehněčí maso je specifické svou vůní, která se umocňuje stářím jedince. Aroma je obsažené hlavně v tuku a proto je dobré maso důkladně očistit. Pokud je jehně starší a aroma výraznější, je možné maso mořit. Můžeme ho také namočit přes noc do mléka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jehněčí kýtu
Jehněčí maso si dobře rozumí s česnekem a rozmarýnem, proto je dobré tyto dvě ingredience k masu přidat.
- Maso důkladně očistíme od tuku a blan a naporcujeme podle potřeby. Menší kusy se propečou rychleji než celá kýta.
- Maso osolíme a opepříme ze všech stran, vetřeme prolisovaný česnek, podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C.
- Pečeme přikryté zhruba 3 hodiny a na posledních 30 minut pekáč odkryjeme.
Pečená kýta nejlépe chutná s bramborami nebo knedlíkem. Je jen na vás, jestli zvolíte bramborový, houskový nebo karlovarský. Chutnat budou všechny. Maso a knedlík ještě můžete doplnit dušeným zelím nebo špenátem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 19 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 22 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře