Velikonoční hlavičku neboli nádivku s námi zvládnete podle osvědčeného receptu
Hlavička nebo také nádivka k Velikonocům patří téměř neodmyslitelně. I když ji dělá každý trochu jinak, některé suroviny i postupy jsou společné. Jinou najdeme ve starých receptářích, jinou dělaly babičky a jinou si možná oblíbí mladé hospodyňky.
Velikonoční hlavička podle starých receptářů obsahovala také maso z vařené telecí, jehněčí nebo kůzlečí hlavy (odtud název). Základem byla krupicová kaše, bylinky, vejce a droždí. Vykynutá směs se upekla na pekáčku. Byla hutnější a hodně sytá.
Nověji se nádivka (hlavička, sekanice, řežábek) většinou dělá z vařeného uzeného masa (někdo míchá vařené maso čerstvé i uzené), nakrájeného pečiva a žloutků. Zlehčuje se sněhem z bílků a důležitou složkou jsou čerstvé bylinky. Výsledkem je příjemně lehký, chutný a voňavý masový nákyp.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá hlavička
Zkuste jednoduchou hlavičku podle následujícího receptu.
Na jeden hluboký plech potřebujeme 10 rohlíků, 500–750 g uzeného masa, asi 1/2–3/4 l vývaru z masa, 10 vajec, 4–5 stroužků česneku, dvě hrsti kopřiv nebo listového špenátu, petrželku, sůl.
- Vařené zchladlé maso nakrájíme na kostky.
- Pečivo nakrájíme na kostky.
- Do chladného vývaru rozmícháme žloutky, nasekané bylinky a rozmačkaný česnek, případně okořeníme (mletý pepř, muškátový květ apod). Kdo chce, tak ještě přidá rozdrobenou kostku droždí, která dodá nádivce další chuť, ale není nutná.
- Ochuceným vývarem zvlhčíme nakrájené pečivo. Přidáme maso.
- Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh a lehce vmícháme do rohlíků s masem. Pokud se vám zdá, že je hmota příliš řídká, zahustěte ji hrstí krupičky. Rohlíky musí zůstat v kouscích, neměla by z nich vzniknout kaše.
- Plech vymažeme sádlem nebo vyložíme papírem na pečení.
- Rozprostřeme hmotu a pečeme při 200 °C do zčervenání.
Závěrem nabízíme začátečníkům videorecept na trochu jinou, ale také moc dobrou nádivku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 6 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařit uzené maso tak, abychom jeho chuť nezničili, ale spíše podtrhli, to neumí každý. Vyzkoušejte to s námi
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Čím nahradit kopřivy ve velikonoční hlavičce? Poradíme tipy na další možnosti
Komentáře