Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy. Jejich sytě oranžová barva zdobí podzimní zahradu. Sběr plodů je poněkud komplikovaný kvůli ostrým trnům. Doporučuje se ustřihnout celou větvičku, dát do mrazáku a plody pak jednoduše sklepnout.
Čím je rakytník léčivý?
Plody rakytníku obsahují mnoho vitaminů a cenných látek, hlavně provitamin A, vitamin C (25 krát víc než pomeranč), D, K, a E, vitaminy skupiny B. Kromě toho rutin, organické kyseliny, cukry, třísloviny, barvivo, silice a další látky.
Jak rakytník zakonzervovat?
Z plodů se vyrábějí kvalitní džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Čerstvé i sušené plody se přidávají do omáček ke zvěřině nebo rožněným masům. Při zpracování a použití v kuchyni je nutné dbát, aby plody nepřišly do styku s kovy. Rakytníková šťáva je výborný prostředek proti únavě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno 8. 5. 2024 09:11
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat rebarboru. Využití je všestranné, hodí se na limonádu, marmeládu i koláč
Rakytníkový džem je nejlepší z vylisované šťávy. Jeho chuti prospěje přidání skořice nebo kardamomu
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Komentáře