6 stupňů vaření cukru: Doba vaření mění vlastnosti, vzhled, chuť i způsob použití
Cukrový rozvar, který připravujeme na zpevnění bílkového sněhu, může delším varem své vlastnosti zásadně změnit. Rozlišujeme šest stupňů vařeného cukru. Od třetího stupně je houstnutí cukru velmi rychlé.
Cukr nasypeme do kastrůlku a necháme ho rozpustit ve vodě, pak přivedeme k varu. Směs nemícháme, kastrůlek jen nakláníme ze strany na stranu - cukr má totiž tendenci se na vařečku okamžitě nabalovat. Ze stěn ho stíráme mokrým štětcem.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou stupně vaření cukru
Použijeme 1/4 l vody a 1/4 kg krupicového cukru:
- Tenká nit - vezmeme kapku rozvaru mezi dva prsty, které od sebe oddálíme - vytvoří se nit, která se hned přetrhne.
- Silná nit - kapka rozvaru mezi prsty je tužší - při jejich oddálení od sebe se vytvoří nit, která se už nepřetrhne.
- Bublina - nabereme rozvar na drátěné očko (jehla na sepnutí masových závitků) a foukneme - vytvoří se bublina, která se oddělí a odlétne.
- Řetěz - foukneme-li do blanky v očku, vytvoří se několik bublinek za sebou, které se oddělí od očka.
- Na lom - do cukru ponoříme vařečku a hned na to ji vložíme do studené vody - cukrová hmota se odloupne a jde lehce lámat.
- Karamel vznikne dalším vařením cukru, který postupně hnědne, i když ztlumíme teplotu. Karamel má světle hnědou až tmavě hnědou barvu.
První tři stupně vaříme směs prudce, na 170 °C, aby cukr začal karamelizovat. Nižší teplota způsobí, že se nevytvoří krystalky a cukr se spálí a zhořkne. Pak musíme teplotu ztlumit, protože začíná velice rychle hnědnout.
Jak na přípravu karamelu, to vám poradíme v našem videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře