Jaký je rozdíl mezi šafránem a světlicí: Obě rostliny se používají jako koření
Šafrán je jedno z nejvzácnějších a nejdražších koření na světě. Světlice barvířská - falešný, planý šafrán - je levnější náhražkou šafránu. Obě rostliny se používají v kuchyni jako koření do polévek, omáček a při přípravě orientálních pokrmů.
Světlice barvířská, nazývaná saflor, falešný nebo planý šafrán, připomíná bodlák a dá se běžně pěstovat na zahradě. Ke konzumaci se používají květní úbory. Světlice je dostupnou a levnou náhradou vzácného a drahého šafránu.
Mohlo by vás zajímat
Jak dávkovat šafrán a světlici
Pozor na falešné padělky šafránu - rozhodně ho nekoupíte na tržnici:
- Pravý šafrán se přidává po nitkách - 3 nitky na hrnec polévky. Světlice použijeme 1 lžičku do stejného množství polévky.
- Šafrán i světlici využijeme v polévkách, omáčkách, v rýžových pokrmech a v jídlech z bílých ryb nebo v orientální a indické kuchyni.
Pokud jste nikdy neochutnali šafrán, nejde jeho sladkou, květinovo-medovou chuť příliš popsat. Ochutnáte-li pravý šafrán, už na jeho chuť nikdy nezapomenete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 6 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 19 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Měsíček lékařský zdobil zahrádky našich babiček a uplatní se i dnes. Péče mu stačí jen minimální
Šafrán: Víte, kde v kuchyni použít toto nejdražší koření světa a jak poznat padělek?
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře