Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami: Stejné těsto, různé plnění a zdobení
Vdolky i koblihy se připravují nejen z kynutého a nekynutého těsta, ale také ze šlehačkového, tvarohového nebo majonézového těsta. Klasické vdolky bývají většinou kynuté a od koblih se liší tvarem a způsobem plnění.
Klasické koblihy a vdolky mají jedno společné - stejné kynuté těsto. Smažené tvary mají i stejný bílý kroužek kolem obvodu a stejně chutnají - rozlišuje je jen náplň a zdobení. Poradíme vám, jaký je mezi nimi podstatný rozdíl.
Jaký je rozdíl mezi vdolky a koblihami
Připravíme si kynuté těsto a kulaté vykrajovátko:
- Plněné koblihy mají kulovitý tvar. Po vyválení plátu těsta a vykrojení tvarů se plní marmeládou nebo Nutellou a balí jako buchty - nebo se plní až po osmažení marmeládou ze sáčku s koblihovou špičkou. Obalujeme je v cukru.
- Vdolky s povidly se vykrajují z tenčího plátu těsta a tvořítkem nebo palcem se do nich vytlačí důlek. Po dokynutí a osmažení je na povrchu potíráme povidly nebo marmeládou, zdobíme kopečkem tvarohu a sypeme cukrem.
V našem videu se můžete podívat, jak se smažené vdolky připravují - ale můžete je také naplnit marmeládou a budete mít moučníky hned dva:
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Komentáře