Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu
Soda je bezbarvá, bílá, krystalická látka se zásaditou reakcí, která se při teplotách nad 50 °C rozkládá na vodu, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Způsobuje, že se těsto při pečení nakypří, ale jen tehdy, obsahuje-li kyselé složky.
Jedlou sodu (Bicarbona) používáme tehdy, když chceme nakypřit těžké těsto s kyselou složkou, které se musí nechat odležet, aby soda správně reagovala. Její využití je všestranné i při úklidu, proto by v žádné domácnosti neměla chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jedlou sodu
Hodí se všude tam, kde může nahradit prášek do pečiva a čistidla v kuchyni:
- při přípravě těsta na perníky a do těst s jogurtem, tvarohem nebo podmáslím
- na uchování barev a ke změknutí vařené zeleniny, masa a luštěnin
- jako čistící a dezinfekční prostředek, na ucpaný odtok a leštění příborů
- odstraňuje skvrny, zápach z ledničky, bělí záclony a čistí okenní tabule
- snižuje kyselost žaludku a vyběluje zuby
Podívejte se s námi na video, jak připravit perníkové těsto, které se bez sody prostě neobejde:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 10 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 11 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Komentáře