Jak zpracovat jelení maso. Na co se nejvíce hodí jednotlivé části
Jelení maso je specifické svou chutí a vůní. Podobně jako hovězí má červenohnědou barvu a díky nízkému obsahu tuku ho řadíme mezi dietní masa. Navíc je i dobře stravitelné. V následujícím článku se na toto královské jídlo podíváme více zblízka.
Nejkvalitnější maso pochází ze zvířete starého 2–3 roky. Vyvarujte se zvířete, které je právě v říji. U jelena je to od září do začátku října. Maso samců je totiž ovlivněno hormony a to se projeví na jeho chuti. Pokud už aromatické maso budete mít, je třeba ho speciálně upravit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednotlivé druhy masa a jejich využití
U jeleního masa, stejně jako u jakékoliv jiné zvěřiny, platí, že je dobré nechat ho v lednici odležet. A to klidně 5–7 dní. Maso povolí a bude měkčí.
- Jelení kýta je největší sval na zvířeti. Hodí se svíčkovou nebo jiné omáčky, jdou z ní udělat řízky nebo ji můžeme péct.
- Jelení plec je vhodná na omáčky, může se dusit nebo péct. Potřebuje delší přípravu.
- Jelení hřbet je velmi kvalitní kus masa, je jemný, chuťově lahodný. Hodí se na minutkovou přípravu, ale lze z něj udělat i tatarský biftek.
- Jelení svíčková se řadí společně se hřbetem mezi nejdietnější maso vůbec. A stejně jako hřbet se hodí na minutkovou přípravu či tatarský biftek.
- Jelení krk je maso vhodné na pečení nebo na guláš.
- Vše ostatní, co zbyde, se nejlépe zpracuje do guláše.
Je škoda, že se zvěřině spousta lidí vyhýbá. Možná kvůli negativní zkušenosti se zapáchajícím masem. Přitom má toto maso mnoho nutričních benefitů. Zkuste si uvařit třeba jelení guláš a posuďte sami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 2 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 4 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 16 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 19 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 23 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno 13. 5. 2024 10:14
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
Retro okénko: Antiperle stály 1,80 Kčs, původně se prodávaly v plechových krabičkách a skvěle osvěžovaly dech
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře