Jak a kdy sbírat šípky? Správné načasování je zárukou zralých šípků plných vitamínů
Plody planého keře růže šípkové můžeme na podzim běžně najít na louce nebo u lesa. Šípky obsahují cenné vitamíny a minerály, a proto se mnoho lidí vydává na jejich sběr. Poradíme, kdy je ten správný čas a jak zralé šípky sbírat.
První šípky začínají dozrávat koncem září a na přelomu října. Růže šípková obsahuje značné množství trnů, ale pokud se vybavíme rukavicemi, hravě sběr zvládneme. Šípky nejčastěji využíváme na přípravu šípkového čaje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak a kdy šípky sbírat
Na sušení a konzumaci se hodí pouze šípky, které jsou dobře zralé. A jak to poznat? Jsou lesklé, pevné a mají jasně červenou barvu. Oranžové šípky ještě potřebují čas na dozrání, naopak měkké šípky jsou již přezrálé.
- Nesbíráme nahnilé a plesnivé plody, které by zničily celou várku šípků.
- Doporučujeme sbírat před mrazíky, protože šípky mrazem ztrácejí část svých vitamínů.
- Sbíráme do plátěných nebo papírových tašek, kde nehrozí zapaření šípků.
- Nasbírané šípky zbavíme stopek, větviček a probereme je od nepěkných kousků.
Takto připravené šípky dále zpracujeme nebo uchováme usušením na maximální teplotu 40 °C, čímž zachováme většinu vitamínů.
Sbíráte šípky? Podělte se s námi o vaše nejoblíbenější využití šípků do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 7 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 11 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Komentáře