Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo: Cukrovinka našich rodičů je stále oblíbená
Lékořice je rostlina z rodu bobovitých. Původně pochází ze Středomoří - odtud se rozšířila do celého světa. Kořen 1–1,5 m vysoké rostliny se naseká na kousky, umele a vaří tak dlouho, dokud nevznikne černá hmota - pendrek.
Lidé mají na pendreky rozdílné názory - někdo je nemá rád, ale většina lidí je miluje, protože byly součástí jejich mladých let. Pendrek má černou barvu a osobitou chuť, kterou mírní sladký cukrový obal na bonbónech, páscích a tyčinkách.
Mohlo by vás zajímat
Lékořice nebo pendrek
Lékořice je známá svými pozitivními i negativními účinky na lidský organismus. V kuchyni se lékořice jako rostlina nepoužívá. V obchodě ji koupíme jako pendrek, což je již zpracovaný kořen lékořice. Pendrek je druh cukrovinky, která má černou barvu a specifickou chuť i vůni. Z pendreku se pak vyrábí sekané tyčky, šneci nebo bonbóny proti kašli. Kvůli své výrazné chuti se pendrek obaluje cukrovou hmotou s různými příchutěmi, která se prodává ve formě tříbarevných kostiček pod názvem Lékorky.
Mohlo by vás zajímat
Lékořice, pendrek neboli sladké dřevo patřily mezi cukrovinky našich rodičů a prarodičů. Současné děti už mají jiné možnosti mlsání a pendrek odmítají, což je škoda. Starší osoby by měly být s konzumací pendreku opatrní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Komentáře