Marlenka, medový dort s krémem a ořechy: Víte, odkud pochází a jak se připravuje?
Marlenka je medovo-karamelový dort, který podle staroarménské receptury vyrábí od roku 2003 arménský podnikatel Gevorg Avetisjan, žijící ve Frýdku-Místku. Podobá se medovníku, ale její chuť je odlišná.
Marlenku a medovník si stále mnoho lidí plete. Rozdíl mezi nimi není velký, vyrábí se také stejně, ale v chuti se mírně odlišují. Těsto na Marlenku obsahuje květový med, spoustu vlašských ořechů a její tmavá verze také kakao.
Co obsahuje těsto na Marlenku
Recept pochází od Gevorge Avetisjana a stačí na 1 dort nebo 1 plech:
- 5 vajec
- 300 g cukru
- 200 g 82% másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce květového medu
Ingredience na těsto smícháme do řídké hmoty, kterou postupně namažeme na pečicí papír do kruhů nebo do obdélníků. Pečeme v troubě jen pár minut, těsto je rychle hotové.
Dokončení medového dortu
Upečené pláty ořežeme do přesných tvarů (například podle talíře), pokapeme vodou s cukrem a rumem, natřeme krémem z karamelového Salka a másla. Pomažeme jím celý povrch dortu a posypeme drcenými odřezky, smíchanými s mletými vlašskými ořechy.
V našem videu se můžete podívat na jednu z verzí medové Marlenky. V tomto případě je použitý jiný krém, to ale nevadí, pokud si dort připravujeme podle vlastní chuti:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 2 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře