Pojďte si s námi uvařit tradiční staročeskou polévku zelňačku, ale tentokrát trochu netradičně z hlávkového zelí
Zelná polévka neboli zelňačka patří k nejoblíbenějším tradičním českým polévkám. Do původního receptu dáváme kysané zelí, vyzkoušeli jste však někdy verzi se zelím hlávkovým? Věříme, že lepší jste ještě nejedli.
Cibulka na sádle, voňavé zelí, klobáska a brambory, toto vše si možná představíte, když se řekne zelňačka. Tuto polévku nejčastěji vaříme během podzimního a zimního období, kdy je největší úroda zelí. Připravujeme ji obvykle z naloženého zelí (kysaného), nebo můžete pro změnu vyzkoušet náš recept ze zelí hlávkového.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké suroviny patří do pravé zelňačky
Zelňačka by měla být poctivá, hustá a dobře dochucená. V oblibě jsou také houby, bez kterých si někdo zelňačku nedokáže představit a které můžeme do polévky přidat. Budeme potřebovat:
- 1/4 hlávky menšího zelí
- 2 brambory
- klobása dle chuti
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- cibule
- zeleninový masox
- kmín, sůl, citronová šťáva
Na zjemnění můžeme použít zakysanou smetanu, kterou přidáme ke konci vaření, nebo přímo do talíře.
Jak připravit zelňačku z hlávkového zelí
Postup je opravdu jednoduchý.
- Na sádle zesklovatíme nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme nakrájené zelí a zalijeme vodou.
- Přidáme nakrájené brambory, klobásku, koření a vaříme do změknutí.
- Zahustíme jíškou, kterou připravíme z mouky a másla.
- Dochutíme citronovou šťávou nebo octem. A máme hotovo.
Pro ještě lepší chuť polévky doporučujeme přidat pikantní klobásu opečenou na sádle a polévku dochutit lžičkou cukru.
Mnoho dalších receptů na vaření ze zelí najdete v našem receptáři. A celý recept na zelňačku můžete sledovat také v následujícím videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 29 minutami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahušťovat polévky a omáčky. Jíška je jednou z možností
Finále Polreichova souboje restaurací zná vítěze: Netradičně postavené menu porazilo punkový přístup, rozhodování ale ztížil dezert
Zelí používáme syrové i tepelně upravené. Můžeme ho zpracovat více způsoby, záleží na potřebném množství
Komentáře