Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborové koláče a buchty připravujeme z jarní vydatné úrody. Podle oblíbených receptů se nám určitě povedou
Zdroj: Top recepty

Rebarbora poskytuje mohutné řapíky, které po oloupání a spaření používáme jako chutnou náplň sladkých moučníků, koláčů a buchet. Osvědčené recepty nám pomohou upéct lahodné dobroty co nejlépe.

Sklizeň rebarbory

Rebarbora začíná růst brzy na jaře a ve výživné půdě vytváří mohutné rostliny. Mírné zastínění ji nevadí. Silné řapíky postupně sklízíme vylamováním a používáme do sladkých moučníků a dezertů. Co nejdříve po sklizni je oloupeme a zpracujeme. Pokud bychom je nechali delší dobu čekat, začnou "gumovatět" a ztrácet svěžest. O zpracování rebarbory pojednává podrobně náš následující článek.

Jak připravit rebarboru 

Rebarbora dorůstá ke sklizni obvykle dříve, než začíná dozrávat první ovoce. Řapíky nejprve zbavíme tenké slupky - pokud je čerstvě sklizená, jde to nejlépe. Poté ji nakrájíme na malé kousky a krátce spaříme horkou vodou. Spaření lze provést i opakovaně. Poté rebarboru necháme okapat, aby v ní nezůstala zbytečná tekutina a těsto od ní zbytečně nevlhlo.

Jak dochutit rebarboru

Dále rebarboru používáme jednoduchým způsobem - rozložíme ji na připravené těsto a pokračujeme, jak jsme zvyklí. Rebarbora je poměrně kyselá, proto ji obvykle více přisladíme. Jednou z možností je bohatě ji posypat voňavou drobenkou. Rebarboru můžeme dochutit skořicí - její chuť se k ní výborně hodí, podobně jako ke kyselejším jablkům.

Nejlepší koláče s rebarborou

Rebarbora se velmi dobře hodí do kynutých koláčů na plechu, které si často pamatujeme od našich babiček ještě z dětství. Plechy s rebarborovou buchtou vždy v sezoně přicházely na řadu jako první, až pak následovaly jahodové, třešňové a rybízové koláče. Na přípravu jsou nejrychlejší lahodné moučníky nakypřené práškem do pečiva. Vybírat můžeme z řady oblíbených receptů našich čtenářů.
Svěží rebarbora dává moučníkům lehce nakyslou chuť, je lahodná a oblíbená. Kromě sladkých dobrot ji využijeme i do slaných specialit - můžeme se nechat inspirovat v našem dalším článku. Přebytek rebarbory lze jednoduše zmrazit pro pozdější použití.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více