Sušená rajčata jsou delikatesou ve studené i teplé kuchyni. Poradíme vám, jak je připravit snadno a levně
Uschovejte si skutečnou chuť léta do skleničky. Pokud máte k dispozici velkou úrodu zralých rajčat, není nic lepšího než si je usušit a uchovat si tak jejich intenzivní vůni i na zimu, kdy rajčata již ztrácejí svou chuť. Sušená rajčata jsou navíc výrazně levnější než ta kupovaná.
Sušená rajčata jsou chutnou delikatesou, která při zpracování ztrácí 80–90 % původní váhy. Sušením přijdou rajčata o veškerou svou vodu a po vysušení z nich zůstane pouze dužina s vůní zralých rajčat. Dále zůstanou zachované důležité živiny i vitamíny v rajčatech obsažené. Takto připravená rajčátka se dají použít do mnoha pokrmů - jak do studené, tak i do teplé kuchyně, nebo je můžete mlsat jen tak, k dobrému vínu.
Jaká rajčata jsou na sušení nejlepší
Na sušení můžete využít jakýkoliv druh rajčat ze zahrady nebo rajčata koupená na trhu. Důležité je, aby byla rajčata zdravá, kvalitní a správně vyzrálá. Můžete si usušit rajčátka malá - cherry, ale nejvíce se doporučuje použít velká, masitá rajčata. U těch budete mít jistotu, že budou dříve vysušená, neboť obsahují méně šťávy a více dužiny.
Jednoduchá příprava
Jak sušená rajčata uchovat
Zpracováváte i vy velkou úrodu rajčat na tuto delikatesu? Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře