Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.
Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to?
- Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou.
- Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky.
- Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
- Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C.
- Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut.
- Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co všechno můžeme zavařovat?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády.
Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 9 minutami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Komentáře