Nejlepší recepty rumunské kuchyně - spojení balkánských a středoevropských vlivů a tradic
Rumunsko je historicky považováno za bránu do Evropy a jako takové v sobě spojuje jak nám dobře známé gastronomické tradice, tak závan exotického orientu. Rumuni mají zálibu ve využívání sezónní zeleniny (rajčata, dýně, okurky, zelí, lilek), což mají společné se svými západními sousedy z Maďarska. Díky Dunaji a Černému moři mají na svém jídelníčku často ryby, především kapry a sumce a s oblibou si dávají i národní pokrm jménem mămăligă, což je kukuřičná kaše, dříve považována za jídlo chudých rolníků. Oblíbený je i slaný ovčí sýr telemea, který chutí připomíná nám dobře známý balkánský sýr.
Známou rumunskou sladkou pochoutkou je chalva. Ta vzniká rozemletím sezamových semínek, které se smíchají s medem. Výsledkem je hodně sladká, ovšem stoprocentně přírodní cukrovinka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tortilla na 3 způsoby a do 30 minut: Výtečná je s kuřetem, jako wrap "co dům dal" nebo i se šunkou a sýrem
Velikonoční beránek: Kde koupit nejlepší jehněčí a jak upravit kýtu, jak krk a co s žebry
Jak udělat ledový čaj? Zkuste to zastudena metodou cold brew nebo pomocí sluneční energie!