Luxusní domácí vaječňák podle Žufánka: Český lihovarník prozradil svůj osobní recept!
8. 12. 2020 Vaření
Vaječný likér patří k Vánocům stejně jako cukroví, vánočka a bramborový salát. Navíc je snadné vyrobit si svůj vlastní domácí, který poslouží klidně i jako krásný dárek. Chcete to zkusit opravdu luxusně? Inspirujte se osobním receptem Martina Žufánka. Český lihovarník se s ním svěřil na sociálních sítích.
Vaječný likér je součástí Vánoc
Vyrobit domácí vaječný likér není nic náročného, pokud to ale člověk dělá poprvé, je dobré inspirovat se vyzkoušeným receptem. Jenže "zaručených a osvědčených" receptů na ten opravdu nejlepší domácí vaječňák existuje nepřeberné množství. Dá se vyrobit klidně i za pár korun, pak je většinou základem tuzemák, Salko, vanilkový cukr a 3 žloutky. Pokud nemáte problém plácnout se trochu přes kapsu nebo plánujete svůj vaječný likér rozdávat kamarádům a blízkým, použijte místo tuzemáku kvalitní rum.
Mohlo by vás zajímat
Pro opravdu luxusní vaječný likér, který je dost možná králem mezi domácími vaječňáky, se ale můžete inspirovat osobním receptem Martina Žufánka. Martin Žufánek je součástí jedné z nejznámějších lihovarnických rodin v Česku - s jejich pálenkami jste se určitě už nejednou setkali, ať už v baru či na oslavě svatby nebo narozeniny. Žufánek se s tím, jak domácí vaječňák připravuje on sám, svěřil na Facebooku. Jeho recept sice vyžaduje poměrně nákladné ingredience, ale výsledek určitě stojí za to!
Domácí vaječňák Martina Žufánka
Co budeme potřebovat (na 0,5 litru):
- 4 vaječné žloutky
- 70 gramů moučkového cukru
- 220 ml smetany ke šlehání
- 220 ml Bulleit Frontier Bourbonu
- 30 ml rumu Casa Eminente
- 30 ml kvalitní brandy
- vanilkový lusk
Mohlo by vás zajímat
Postup: V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49