Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, freepik/koláž Toprecepty

Zahrádkářská sezóna klepe na dveře a je nejvyšší čas se na ni připravit. Zahrádkaření ale není pro každého. Vyžaduje základní znalosti, zkušenost a trpělivost, což některým lidem chybí. Víte, která znamení by se pěstování ovoce a zeleniny raději měla vyhýbat?

Zahrádkářská sezóna začíná

Někdy se říká: Co Čech, to zahrádkář. Ovšem stoprocentně to neplatí. Jsou lidé, kteří práci na zahradě doslova nesnášejí, a už při pouhé představě rukou ponořených do hlíny jim naskakuje kopřivka.

Existují také „zahradní teoretici“, kteří nás zasvěcené poučí, co a kdy zasadit, jak se o budoucí úrodu nejlépe starat a kdy sklízet. V rovině teoretické nemají konkurenci, v té praktické je to horší.

Koho raději v této době na zahradu nepouštět, nebo jen daleko od záhonků?

Beran (21. března – 19. dubna): Rajčata ať nepěstují

Nedá se říct, že by neměli rádi přírodu. Berani ale raději v přírodě sportují, než by přiložili ruku k dílu. A to je určitě dobře. 

Beran je sice akční a temperamentní, ale zároveň také líný a netrpělivý. Příroda je pro něj příliš pomalá. Nechce zasadit semínko a pak čekat dlouhé měsíce, než se objeví první lísteček.

Pokud už přece jen Berani budou na zahradě vyskytovat, rozhodně jim nesvěřujte péči o sazeničky rajčat. Na to opravdu nemají dost trpělivosti. 

Blíženci (21. května – 20. června): Plevel od salátu neodliší

Mají tolik zájmů, že nakonec nic nestíhají. Blíženci jsou trochu přelétaví a povrchní. A tak je to i s přírodou. Touha mít rád zahradu a zahrádkaření je mnohem silnější než skutečnost. Vždyť i pokojové květiny, na kterých si tak zakládají, zapomínají zalévat!

Co tedy s nimi, když s nadšením sobě vlastním chtějí pomáhat na zahradě a při odstraňování plevelu vytrhnou i sazeničky hlávkového salátu? Asi zvládnou jen zalévat záhonky, a to ještě pod kontrolou.

Váhy (23. září – 22. října): Okurky špatně zalijí

Společnost milující Váhy mají přírodu rády jen z dálky nebo v televizi. Dokáží obdivovat okrasnou zahradu, ale ruku k dílu nepřiloží. Stejně tak se s chutí zakousnou do čerstvého ovoce nebo zeleniny, ale nikdy nezasadí ani semínko.

Někdy ale chtějí přátelům ze slušnosti pomoci na zahradě. To ovšem není dobrý nápad. Obzvlášť když si vyhlédnou okurky, které mají rádi. S přehledem lijí zálivku na listy, které pak plesniví.

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Ruce pryč od jahod

Střelci překypují nadšením pro vše, co zrovna dělají. To samozřejmě platí i o pěstování ovoce a zeleniny. Sledují, co je  právě „in“, a pustí se do toho s vervou. Na zahradě tak zjara většinou bohužel napáchají spoustu škody.

Protože si rádi pochutnávají na ovocných koláčích, často se pokoušejí pěstovat jahody. Od těch je ale raději odežeňte.

Sazeničky jahod umístí příliš vedle sebe, málo nebo naopak moc jahody zalévají a přehlédnou i škůdce.

Kozoroh (22. prosince – 19. ledna): Sběr úrody jim jde

Pracovitost, trpělivost, vytrvalost a důslednost – to jsou typické rysy Kozorohů. Ambicióznost a snaha o perfektní výkon Kozorohy paradoxně ale někdy omezuje.

Viděli jste někdy Kozorohův seznam úkolů? Je příliš zaneprázdněn na to, aby si našel chvilku a užil si přírodu. Práce na zahradě zrozence Kozorohy zdržuje, zato rádi sbírají úrodu.

A protože Kozorozi se umějí dobře otáčet v kuchyni, úrodu ze zahrady skvěle zpracují. Například z rajčat vytvoří spoustu dobrot na zimu.

Náš tip: V přípravě ostrého zeleninového „tataráku“ využijete úrodu ze zahrádky.

Zdroje informací: 

horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

yourtango.com: 4 Zodiac Signs Who Hate Nature

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více