Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš život s celiakií aneb O hledání těch nejlepších palačinek pro Áňu. Tyhle pohankové to vyhrály na celé čáře
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Když naší dceři Aničce zjistili celiakii, musela jsem začít zjišťovat, čím nahradím původní lepkové potraviny a jakou mouku budu používat na pečení. Vzhledem k tomu, že Áňa zbožňuje palačinky, byly jedním z prvních jídel, které jsem potřebovala "vychytat" v bezlepkové variantě.  Povedlo se to!

Palačinky v bezlepkové verzi

S bezlepkovými moukami to není tak jednoduché jako s pšeničnou, která se běžně v kuchyni používá. Protože mají jiné vlastnosti, je třeba trochu experimentovat, abyste dosáhli stejného nebo aspoň hodně podobného výsledku. Potrápit vás tak může i tak obyčejný recept, jako je ten na palačinky.

Když si je naše dcera Áňa poprvé vyžádala v bezlepkové variantě, sáhla jsem po té nejdostupnější bezlepkové směsi Jizerka, kterou jsem pak vyměňovala za jiné podobné směsi podle toho, kterou jsem zrovna měla doma.

Moc velký rozdíl jsem mezi nimi neviděla. I když tedy musím říct, že zpočátku jsem měla problém, že se mi palačinky trochu trhaly nebo se lepily k pánvi. Po mnoha pokusech jsem zjistila, že i s bezlepkovou moukou výborně funguje recept z Kuchařky Kačera Donalda, který jsme nedávno zkoušeli, a od té doby jiné nedělám. 

Pohankové galetky

Stále jsem ale toužila po tom udělat palačinky z nějaké jednodruhové mouky, a tak mě napadla pohanková. Ta se ostatně k přípravě palačinek přímo nabízí. Vždyť francouzské palačinky galettes se správně dělají jen z bezlepkové mouky. Slavná francouzská specialita populární v Bretani a Normandii je takovým slaným protikladem sladkých crêpes.

Tzv. galetky, jak se jim také říká, se totiž dělají hlavně naslano, nejčastěji se šunkou, sýrem a volským okem. I když i slanou verzi jsem zkoušela, ta se ale u Áni s úspěchem moc nesetkala. Palačinky prostě u nás doma musí být sladké, přes to nejede vlak. A tak jsem tedy pohankové palačinky vyzkoušela nasladko

Palačinky nasladko, třeba s jablky

Do původního receptu na palačinky galettes se dává jen voda, já jsem ale použila mléko. Palačinky s ním pak mají hezčí barvu a lepší chuť. Do těsta jsem také přidala kypřicí prášek, aby byly palačinky nadýchanější a vláčnější. Pohanková mouka má navíc specifickou výraznou, zemitou a lehce ořechovou chuť, přemýšlela jsem, s čím ji spojit.

Nakonec jsem zvolila karamelizovaná jablíčka se skořicí, která mi k ní pasovala nejvíc. A tato kombinace byla opravdu vynikající, navíc chutnala i Áně, což bylo nejdůležitější. A chutnaly jí tak i pohankové palačinky, z čehož jsem měla největší obavy, neboť pohanku do té doby spíš odmítala. Tyto palačinky si ale hned zamilovala. 

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Sladké pohankové palačinky

Pokud byste chtěli pohankové palačinky také vyzkoušet, zde vám přináším svůj ověřený recept. Jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 25 g másla, 150 g pohankové mouky (používám značku Probio), 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce moučkového cukru, 2 vejce, 300 ml mléka a máslo na pánev. 

  1. Rozpusťte máslo. Mouku dejte do velké mísy, přidejte prášek do pečiva a moučkový cukr a promíchejte. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte 150 ml mléka a vyšlehejte dohladka. Vmíchejte zbývajících 150 ml mléka, aby vzniklo řídké těsto a vmíchejte do něj rozpuštěné a částečně vychladlé máslo. Těsto pak nechte přibližně 30 minut odležet. Můžete je ale nechat v lednici i přes noc. 
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a postupně na něm smažte tenké palačinky dozlatova přibližně dvě minuty z každé strany. Hotové palačinky podávejte s karamelizovanými jablíčky se skořicí nebo podle vaší chuti. Klasická nejjednodušší kombinace je jen máslo s cukrem, velmi dobře se k nim hodí i meruňkový džem nebo banány a nutella

Náš tip: Slané pohankové palačinky se špenátem si můžete udělat podle našeho video receptu

Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Naposledy jste si prohlédli