Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou je výborný sytý oběd, ať už si k němu dáte bramborovou přílohu či obyčejný rohlík. Využijte bylinky hned na začátku dušení, podpoří silnou chuť.

Na co se hodí hovězí kližka

Hovězí kližka je přední maso z namáhané části nohou nad kolenem. Typické pro kližku je významné mramorování klihem. Díky němu pak v jídle vyniká nezaměnitelnou chutí. 

Tento kus masa se hodí na dlouhé úpravy, při kterých šlachy krásně nabobtnají a změknou. Maso je pak lahodně šťavnaté a vláčné. Vhodné je na dušení, využívá se do gulášů. Kližku můžeme využít vcelku, pokrájenou na kostky, ale i na závitky. Hodí se k houbám či zelenině. 

Kdy přidat bylinky

Dnes pro vás máme recept na pomalu dušenou kližku ve šťávě, kterou nezahušťujme. Sušené bylinky se přidávají hned na počátku dušení. V našem případě přidáváme sušený libeček a majoránku. Občas se uvádí, že bylinky mohou zhořknout, ale není třeba se bát.

Speciální službu provede i stroužek či dva česneku, přidaný na začátku vaření zvýrazní chuť pokrmu. Výsledkem je silná chuť masa a šťávy a není třeba doplňovat nic dalšího. Pokud chceme, aby byl česnek nebo libeček výraznější, ještě můžeme přidat trošku na konci vaření. 

Dušení

Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…

Jak připravit pomalu dušenou kližku s česnekem, libečkem a majoránkou

Na přípravu tohoto pokrmu si připravte: cca 800 g hovězí kližky, hovězí vývar (nebo voda), 1 cibuli, 6-8 stroužků česneku (podle velikosti), sádlo, 1-2 lžičky mleté papriky, 2-3 lžičky majoránky, 1 lžičky sušeného libečku, mletý pepř, sůl a silnější plátek másla.

Jak na to? Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Pak do něj přidejte maso a osmažte na sádle dohněda. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Po zatažení masa přidejte česnek a cibuli. Nakonec vše osolte, opepřete a přisypte papriku. Promíchejte s masem, nechte ji pustit barvu a zalijte trochou vývaru (vody), aby se nepřipálila. Maso nemá být zcela potopené, tekutiny má být spíše menší množství.

Do kastrolu k masu nasypejte libeček a v dlaních rozetřenou majoránku, přidejte máslo. Po promíchání a ochutnání dosolte (pokud je potřeba), kastrol zakryjte, ztlumte teplotu a maso pomalu nechte dusit doměkka. Podávejte s bramborem (mačkaným) nebo s kaší, případně s bílým pečivem.

Náš tip: Připravte si kližku na česneku a majoránce podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli