Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutkový salát je klasika, kterou jsme byli zvyklí jíst rohlíkem z kelímku.
Zdroj: Toprecepty

Pochoutkový salát patří k největším hitům ve všech bufetech, jídelnách a prodejnách s lahůdkami. Jeho popularita narostla zejména ve 20. století, kdy se běžně objevoval i na svátečních stolech. Dnes už ho sice při slavnostních příležitostech nevídáme, což ovšem neznamená, že by ztratil něco na své oblibě. Zkuste si tuto pochoutku vytvořit doma podle receptu známého influencera.

Vítězí recept z roku 1976

Receptů na pochoutkový salát existuje nepřeberné množství. Liší se především v tom, jaké suroviny lze k výrobě tohoto levného pokrmu použít. Mnoho lidí sází na osvědčenou klasiku a připravuje „pochoutkáč“ podle Československé státní normy z roku 1976, ale další přidávají i některé ingredience navíc.

Často se tak setkáváme v salátu s mrkví, paprikou, celerem či kukuřicí, které do původní receptury vůbec nepatří. To ovšem neznamená, že by tím jídlo nějak ztrácelo na chuti, každý má přeci rád něco jiného.

Variace na „pochoutkáč“

Někdy se proto přidávají také další ingredience jako jablka pro sladší chuť nebo různé typy uzenin, což salátu údajně dodává na výraznosti. Existuje tak opravdu mnoho obměn pochoutkového salátu, které se liší regionálně nebo podle individuálních preferencí.

Někdo přidává nastrouhaný tvrdý sýr, aby salát získal bohatší texturu, další zase místo majonézy volí pro odlehčení zakysanou smetanu nebo jogurt. V některých receptech se setkáme i s použitím bylinek. 

Kromě Čechů si rádi v různých variacích pochutnávají na klasickém salátu i Slováci, Poláci či Maďaři. Pochoutkový salát také provází jedna zcela typická otázka: V čem se liší od pařížského? Vězte, že je to pouze v použití salámu. Zatímco v pochoutkovém je šunkový, v pařížském nepřekvapivě pařížský.

Ostravská verze

Populární influencer Ostravsky Gastrošef na svém instagramovém účtu prezentoval recept, který se velmi podobá legendě z roku 1976. Podle videa je však úplně jasné, že na svém kouzle neztratil za dlouhých 48 let ani trochu. „Důležité je použít kvalitní majonézu, tak dodá skvělou chuť,“ vzkazuje Gastrošef pro Toprecepty.cz.

Pochoutkový salát

Na přípravu oblíbené pochutiny budete potřebovat: 250 g šunkového salámu, půlku malé cibule, 2 nakládané okurky, 4 lžíce nakládaného hrášku, 1 lžíci cukru, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci worcesterské omáčky, 7 lžic majonézy, sůl a pepř.
Jak na to?

  1. Šunkový salám nakrájejte na proužky, cibuli a okurky na drobné kousky. Vše dejte do mísy.
  2. Přidejte hořčici, hrášek, worcesterskou omáčku, cukr, osolte a opepřete. Nakonec dejte majonézu
  3. Vše pečlivě zamíchejte a máte hotovo. Podávejte s čerstvým rohlíkem.
  4. Do originální verze patří ještě trochu octa, ale to už necháme na vás, zda jej přidáte nebo ne. 

Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho video receptu připravit také retro vlašský salát:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli