Pět variant chřestu: Krémová polévka pro labužníky, dokřupava osmažený v těstíčku a luxusní chuť má jako náplň v palačince
1. 5. 2024 Vaření
Sezóna chřestu je velmi krátká, a proto si ho chceme co nejvíce vychutnat. Můžeme ho smažit, grilovat, zapékat, ale připravit z něj i polévku a dát ho do palačinky. Vše chutná skvěle.
Využití chřestu
Chřest je skvělá jarní zelenina, kterou můžeme připravit na mnoho různých způsobů. Jemný chřest by vždy měl v pokrmu hrát jednu z hlavních rolí, abychom si ho mohli pořádně vychutnat.
Chřest je výborný vařený, dá se ale také smažit, zapékat, grilovat, využít v salátu i v polévce. Ať už ho budeme připravovat kterýmkoliv způsobem, je důležité ho zpracovat ideálně do dvou dnů po sklizni. Je třeba také počítat s tím, že chřestu nesvědčí dlouhé vaření. Nejlépe chutná, když je i po uvaření krásně křupavý a politý například lahodnou holandskou omáčkou. Pestrost využití této zeleniny dokazuje také poměrně netradiční kombinace v podobě chřestu s jahodami a mozzarellou.
Mohlo by vás zajímat
Polévka s chřestem
1. Chřestová polévka má většinou podobu jemného krému. Její příprava není žádná věda a stačí například jen uvařit chřest s bramborami a pak vše rozmixovat. Polévku můžeme ochutit muškátovým květem, solí a pepřem, přidat třeba chlebové krutony a posypat pažitkou.
Náš tip: Připravte si chřestovou polévku s pošírovaným vejcem.
2. Grilovaný chřest
Na grilovaný chřest stačí málo. Olej, nejlépe řepkový, dále pepř, sůl a zhruba 4-5 minut grilování z každé strany. Grilování chřestu je ideální na střední teplotě. Výsledkem je křehký, mírně zakouřený a zkaramelizovaný chřest. Jasně zelené konce chřestu se doporučuje lehce spálit. Budou tak křupavé a uvnitř měkké.
Vynikající je grilovat chřest obalený slaninou. Kombinace obou surovin vyvolává úžasné chuťové zážitky.
Mohlo by vás zajímat
3. Smažený chřest
Nejčastěji nejspíš připravujeme chřest s holandskou omáčkou, přichystat si ho ale můžeme i smažený. Jednou z možností je obalení chřestu v klasickém trojobalu. Výsledkem je vynikající křupavý chřest, který můžeme polít sýrovou omáčkou, přidat k němu čerstvý salát, ale také ho ujídat jen tak samotný.
Aromatickou verzí je chřest obalení v nivovém těstíčku, který je příjemnou změnou vedle klasiky. Pokud bychom si raději vychutnali jiný druh sýra, variantou je parmazán a parmazánová strouhanka.
4. Zapečený chřest
Chřest skvěle chutná pečený i zapečený. Je vhodné ho nejprve oblanšírovat, tedy krátce prudce uvařit, prudce zchladit a vložit do zapékací nádoby. Osolíme a opepříme, kápneme pár kapek oleje, variantou je plátek másla.
Chřest, šunka, bešamel, muškátový oříšek, cuketa a sýry. To je jedna oblíbených kombinací na zapékání. Nemusí ale vždy jít o zeleninu. K chřestu se hodí i ryby, ale také kuře. Upéct si můžete například kuřecí variantu se ciderem.
V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…
5. Chřest v palačince
Chřest výborně chutná i v palačince. Základem je dobře připravená jemná palačinka. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a zeleninu uvaříme v osolené vodě se lžičkou cukru na skus. Připravte si chřest se šunkou v palačince, která tuto zeleninu příjemně doplní.
Náš tip: Přichystejte si podle následujícího receptu jednoduchou vaječnou omeletu se zeleným chřestem, ovčím sýrem a petrželkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny: Chřest s holandskou omáčkou a bramborovými škvarky si zamilujete
Křupavé chřestové hranolky: Výborný způsob, jak netradičně využít chřest, hlavně ten zelený
Grilování levou zadní: Vychutnejte si skvělý chřest, třeba s česnekem a parmazánem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
Sezóna chřestu: Čerstvost poznáme při nákupu podle jeho ohebnosti a tvaru hlaviček, bílý chřest vydrží déle než zelený
Jak udělat správně křehké krutony? Video vám pomůže s dokonalými křupavými kostičkami