Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opravdu je kokosový olej zdravý zázrak na hubnutí? Tady jsou fakta!
Zdroj: Tijana Drndarski, Pixabay.com

Kokos je častou součástí receptů na vánoční cukroví. Toto ovoce (nikoliv ořech, jak by se mohlo zdát) přináší našemu tělu celou řadu benefitů, a to ať už jej konzumujeme strouhaný, čerstvý, nebo třeba používáme kokosový olej. Právě ten si v posledních letech získal pověst zázračného pomocníka při hubnutí. Jak je to ale s touto jeho vlastností doopravdy?

Zázračný kokosový olej?

O tom, že kokos je pro lidský organismus blahodárný hned několika způsoby, jste už určitě slyšeli. Osvěžující kokosová voda prý zpomaluje stárnutí a čistí pleť, kokosový olej zase pomáhá při hubnutí. Opravdu tomu tak ale je?

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která podle některých studií urychluje metabolismus a zvyšuje energetický výdej. Na druhou stranu je ale kokosový olej ve stejné skupině tuků jako třeba sádlo nebo máslo. Obsahuje tedy mnoho tuků a hlavně nasycené mastné kyseliny. Tady ovšem narážíme na další ale. Mastné kyseliny obsažené v kokosovém oleji jsou kyseliny se středně dlouhým řetězcem, tzv. MCT. Rostlinné oleje jako třeba olivový nebo řepkový obsahují mastné kyseliny s dlouhým řětezcem, které se v těle rovnou ukládají do tukových zásob. Ale MCT dokážou lidská játra přetvořit tak, že je tělo umí dále využít jako zásobu energie. To znamená, že pokud kokosového oleje nepozřete moc, tělo jej okamžitě zužitkuje. Při jeho nadužívání se ale tuk z něj bude ukládat stejně jako tuky z jakéhokoliv jiného oleje. Správná odpověď na otázku, zda kokosový olej pomáhá s hubnutím, tedy zní: "Pokud je ho málo, nemůže uškodit."

To ale není jediné riziko nadměrného užívání kokosového oleje v honbě za krásou. Před několika lety se obejvil trend používat kokosový olej jako nejblahodárnější dostupný balzám na zničené vlasy. S návody a recepty na někdy i celonoční vlasové zábaly z kokosového oleje se roztrhl pytel, po čase ale zasáhli profesionální kadeřníci, aby světu sdělili, že kokosový olej sice vlasy uhladí a dodá jim lesk, ale je to proto, že je neprodyšně obalí. Nepustí tak nic ven, ale ani dovnitř, včetně třeba tolik potřebné vlhkosti. Nárazové používání kokosového oleje na nebarvené, silné a husté vlasy je neškodné. Pravidelné dlouhé zábaly jsou ale zejména pro vlasy řidčí, slabé a chemicky poškozené naprosto smrtící. Takové vlasy kokosový olej zbytečně zatíží, což vede k jejich splihlosti a tedy častější potřebě mytí, v nejhorším případě dokonce k jejich vypadávání. Pokud jste na kokosový olej na vlasech zvyklí, místo čistého kokosového oleje raději využívejte kosmetických přípravků s jeho obsahem.

Kokos je i prospěšný

Kokos a výrobky z něj nicméně obecně obsahují i řadu prokazatelně prospěšných látek. V kokosu najdeme vitamíny skupiny B, dále také fosfor, železo, sodík, draslík, zinek či mangan. Díky tomu pravidelná konzumace kokosových potravin pomáhá tělu lépe se chránit před viry, infekcemi a bakteriemi a dokáže pomoci i při problémech s mozkovými funkcemi, srdcem či štítnou žlázou. Pokud se vám nechce do používání kokosového oleje, můžete zkusit začít péct z bezlepkové kokosové mouky, nebo třeba vyměnit normální mléko právě za kokosové.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více