Odborník radí, jak na domácí ořechové máslo: Ořechy je potřeba předem správně opražit, aby pustily tuk
11. 4. 2024 Ostatní
Milujete ořechové pomazánky typu Nutella, ale jsou na vás moc tučné, moc sladké, nebo vám vadí něco jiného? Zkuste si ořechové "máslo" vyrobit sami doma. Jak to udělat co nejlépe, na to jsme se zeptali Alexe Koníčka z firmy Big Boy, který se právě výrobou ořechových másel dlouhodobě zabývá.
Od kvantity ke kvalitě
Dříve to byla Nugeta (s obsahem arašídů), pak Nutella (s lískovými ořechy) a dnes si můžeme mezi ořechovými krémy vybírat. Jenže, ne všechny nám vyhovují chutí nebo složením. Zejména v poslední době často diskutovaný palmový tuk v některých domácnostech „nesmí přes práh“.
Co s tím? Možnosti jsou dvě. Připlatit si za kvalitu, anebo se pokusit pustit do domácí výroby. Vyrobit si domácí ořechové máslo sice není zas až tak složité, ale má to své zásady. Pro dobrý výsledek jsou potřeba dvě věci: předem opražit ořechy a použít výkonný mixér.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ořechový krém
„Ořechy se praží kvůli snížení vlhkosti a zvýraznění chuti. Nižší vlhkost je potřeba kvůli nižšímu riziku rozvoje mikroorganismů," radí pro čtenáře webu Toprecepty Alex Koníček z firmy Big Boy a dodává, že pražení také pomáhá lépe uvolnit z ořechů olej, takže pak snáze dosáhneme lepší konzistence ořechového krému.
Ořechy je ale potřeba opražit tak akorát a nespálit. Můžete to udělat třeba v předehřáté troubě při teplotě zhruba 170-175 stupňů. Ořechy musejí získat příjemně zlatavou až medovou barvu, ale nesmí být spálené. Poté se nechají vychladnout a na krém je nutné je rozemlít
„Ořechy můžeme umlít v mixéru, nouzově jde použít i ponorný. Musíme ovšem počítat s tím, že v domácích podmínkách bude struktura spíše hrubší. Pro opravdu hladkou, sametovou konzistenci je potřeba použít výkonné profesionální stroje," radí Alex Koníček.
K ořechům můžete pro zjemnění přidat kokosový, olivový nebo jiný olej. Arašídy jsou tučné samy o sobě, na ty vám stačí jen trpělivost s mixováním. Finální dochucení je pak na vás. Hodí se kakao, javorový sirup či vanilka.
Jak ořechový krém uchovávat
„Dobře uzavřenou sklenici s domácím ořechovým máslem můžeme skladovat i několik měsíců, nemá ovšem takovou trvanlivost jako když je nádoba profesionálně uzavřená od výrobce," říká Alex Koníček.
Obecně je nutné brát v úvahu, že v domácích podmínkách se hůř zajistí stoprocentní hygienické podmínky, a to jak při přípravě, tak třeba při přemisťování ořechového másla do sklenice. Doporučujeme je proto skladovat v lednici a spíše kratší dobu.
Koupené ořechové máslo naopak nemusí být v chladu. Dokonce je to horší, protože pak má tuhou konzistenci a hůře se s ním pracuje.
„Jakmile ale sklenici otevřeme, pak už ji musíme skladovat v chladu a temnu a spotřebujeme co nejrychleji," doporučuje expert a upozorňuje i na rizika domácí výroby. Kromě hrubší konzistence je to také bezpečnost výsledného krému.
Speciálně arašídy jsou velmi náchylné na plísně, tedy i máslo z nich vyrobené může být v tomto smyslu rizikové. Ale máte-li ořechy či arašídy z ověřeného zdroje, u ořechů nejlépe z vlastní zahrádky, směle se můžete pustit do mixování.
Něco navíc: Pokud se vám nechce do mixování, z ořechů si můžete upéct i skvělou bábovku podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
Sezona cuket (cukín) trvá poměrně dlouho, v našich podmínkách na zahrádkách je sklízíme od července přibližně do poloviny září. Pěstujeme nebo… Číst více
Dokonalá boloňská omáčka podle Meghan Markle: Vyzkoušejte tajný trik vévodkyně ze Sussexu
O Meghan Markle, vévodkyni ze Sussexu a manželce… Číst více
Hladká a chutná omáčka je prubířský kámen kuchařských dovedností
Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku patří k vyššímu kuchařskému umění, k němuž se dopracujeme zkušeností a praxí. Dobrá omáčka musí mít… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Olomoucké tvarůžky v teplé kuchyni. Jsou skvělé do polévek a v kombinaci s masem, zeleninou, brambory nebo těstovinami
Tvarůžky doplní a ochutí mnoho pokrmů z masa, různé tousty, topinky apod. Kdo má voňavé sýry rád, najde spoustu inspirace na našem webu. Již před… Číst více
Low carb dieta je hit: Udělejte si květákové rizoto nebo dýňový knedlík bez mouky!
Low carb neboli nízkosacharidové stravování u nás… Číst více
Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Zelenina upravená na grilu může tvořit báječnou přílohu nebo i hlavní chod. Po grilované zelenině sáhnou dospělí i děti, protože má atraktivní vzhled… Číst více
Letní zelenina pro lazary a dietáře: Zázračná cuketa čistí tělo a pomáhá proti otokům
Sezóna cukety je tu! Tato letní zelenina si v… Číst více
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Cuketa je zdravá letní zelenina, která se podobá… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané
Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 19 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kam na nejlepší snídaně v Praze podle Lukáše Hejlíka: Turecká vejce ochutnáte na Jiřáku, míchaná jsou boží v Esce