Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Cuketa je oblíbená letní zelenina, kterou snadno na zahrádce vypěstujeme, případně v sezóně levně koupíme. Cuketa je všestranná a výborná do zeleninových pokrmů nebo v kombinaci s masem a rybami. Poradíme, jak ji co nejlépe využít.
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí užít bohatou úrodu. Nejchutnější jsou mladé cukety, které nemusíme loupat. Zužitkovat však můžeme i přerostlé plody, které nejprve zbavíme slupky a tuhých semen. V kuchyni můžeme cuketu připravit nasladko i naslano, dá se vařit, péct a grilovat. Všechny variace chutnají báječně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Co můžeme z cukety připravit
Cuketa nabízí nespočet možností, jak ji v kuchyni výtečně zužitkovat. Ze slaných variant můžeme z cuket připravit zeleninové pokrmy např. cuketovou polévku, smažené placičky, slaný koláč zvaný cukeťák, nebo ji kombinovat s jakýmkoli masem a rybami do omáček a na gril. Nasladko si na cuketě pochutnáme v podobě sladkých moučníků, nejčastěji pečeme perníky, hrníčkové buchty a bábovky, které jsou díky cuketě skvěle vláčné. Delší trvanlivost nabízí zavaření cuket v podobě matjesů nebo čatní. A v neposlední řadě můžeme cuketou zahušťovat téměř jakékoli omáčky a guláše.
2
Jak využít starší a přerostlou cuketu
Přerostlá cuketa rozhodně nepatří na kompost. Jen je třeba ji zbavit slupky a vydlabat vnitřek s přerostlými a tuhými semeny. Z takto připravené cukety připravíme výborné pomazánky na topinky, cuketové zelí k pečenému masu, čatní či slaný koláč cukeťák.
3
Jak se dělá polévka z cukety
Mezi nejoblíbenější polévky z cukety patří lahodná krémová, která je na přípravu velmi jednoduchá. Zpěníme na oleji cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, můžeme doplnit i brambory nebo pórek a zalijeme vývarem. Po uvaření rozmixujeme a zjemníme smetanou. Kořeníme bylinkami jako je petržel, libeček nebo koriandr, ale také se skvěle k cuketě hodí kari či kopr. Podáváme s krutonky a osmaženou slaninou.
4
Jak se dělají cuketové placky
Cuketové placky jsou ideálním lehkým obědem nebo večeří, stačí k nim podávat pouze bylinkový nebo jiný oblíbený dip. Placičky z cukety jsou obdobou klasických bramboráků. Můžeme je připravit pouze z najemno nastrouhané cukety, ale i použít k nastavení brambory, které se postarají o křupavou kůrku. Poté necháme cuketu alespoň 15 minut vypotit a následně zahustíme moukou (nebo vločkami), okořeníme (použijeme nejčastěji sůl, pepř, česnek a bylinky), můžeme přidat nastrouhaný sýr a tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na oleji nebo pečeme v troubě.
5
Jak smažit cuketu
Z cukety snadno připravíme vegetariánské řízky v trojobalu, které výborně chutnají s uvařenými brambory. Cuketu nakrájíme na silnější plátky, osolíme z obou stran a necháme chvíli pustit vodu. Osušíme a jednotlivé plátky osolíme a potřeme česnekem. Obalujeme v trojobalu mouka, rozšlehaná vejce a strouhanka. Poté smažíme z obou stran na oleji.
6
Jak sušit cukety
Přemýšlíte, jak uchovat cukety na zimu? Vyzkoušejte je usušit v sušičce na ovoce nebo v troubě a využít na přípravu cuketové mouky, zeleninových chipsů nebo do oblíbených pokrmů. Používáme pokud možno mladé cukety, které nemusíme loupat a nakrájíme je na plátky o síle 3 mm. Rozložíme je rovnoměrně na plech nebo na síta v sušičce, nastavíme teplotu asi 50 °C a pozvolna je usušíme. Sušíme přibližně 7 hodin a průběžně síta prohazujeme a cukety otáčíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
7
Jak dostat přebytečnou vodu z cukety
Ve většině receptů je třeba cuketu před tepelnou úpravou nechat "vypotit". To znamená, že cukety nakrájíme a posolíme. Počkáme 15-30 minut, tzn. do té doby, než cuketa začne pouštět vodu, která se bude tvořit na povrchu. Osušíme papírovou utěrkou a můžeme cuketu dále zpracovat.
8
Jak dlouho se dusí cuketa
Menší kousky cukety jsou hotové přibližně do 5-7 minut. Větší kusy budou k jídlu do 20 minut. Čas tepelné úpravy nepřetahujeme, aby cuketa nebyla jako bláto.
9
Jak nejlépe zapéct cuketu
Mezi nejoblíbenější variace zapékání cukety patří tzv. cuketové lodičky plněné kořeněnou směsí mletého masa, posypané sýrem a zapečené dozlatova v troubě. Cuketu rozřízneme na poloviny a vydlabeme dužinu, kterou dále využijeme do masové směsi. Mleté maso opečeme na cibulce, okořeníme, přidáme cuketovou dužinu a touto směsí naplníme vydlabané cukety v pekáčku. Posypeme sýrem a zapékáme asi 30-40 minut. Výborným pokrmem je také na plátky nakrájená cuketa zapečená ve smetaně s oblíbenou zeleninou, masem a brambory.
10
Kdy může být cuketa jedovatá
U doma pěstovaných plodů může dojít ke vzniku toxinu kukurbitacinu, který vede k otravě provázené průjmy a zvracením. Jed vzniká slabou zálivkou nebo používáním vypěstovaných semen stále dokola. A jak takovou nepoživatelnou cuketu poznáme? Bude mít hořkou nebo trpkou chuť, proto jí ihned zlikvidujeme a pokrmy z ní nepřipravujeme.
Jak připravit cuketové čatní
Čatní z cukety je skvělou volbou, jak zpracovat cukety a zároveň z nich mít užitek až do další sezóny. Máme pro vás podrobný video-návod na přípravu pikantního cuketového čatní s kořením, brusinkami, švestkami a zázvorem, které využijeme pod dušené maso s rýží, těstovinami, na topinky i jako přílohu ke grilovanému masu.
A jaké pokrmy z cukety se těší největší oblibě u vás doma? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaši inspiraci do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit skvělou letní polévku, aneb v hlavní roli cuketa. Vyzkoušejme krémovou. U klasické zeleninové pozor na dobu vaření
Cuketová omeleta: Šťavnatost zajistí cuketa a k lahodné krémovosti pomůže přeložení omelety, ne její otáčení
Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Komentáře