Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Silvestrovský ovar je tradiční pohoštění pro milovníky české kuchyně, zabijaček a masových jídel. Podáváme ho s chlebem, můžeme k němu přidat křen, hořčici nebo speciální přílohu - vejmrdu.
Ovar může být tučnější nebo libovější podle použitých částí vepřového masa. Na libovější připravíme jazyk, plec nebo krkovici, tučnější je hlava, lalok nebo bok. Na zabijačkách se jako ovar podávají části vařených mas na tlačenky nebo jaternice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit ovar
Uvařit ovar není složité a zvládne to každý.
- Maso vložíme do vroucí osolené vody spolu s kuličkami celého pepře, nového koření a celým bobkovým listem.
- Až znovu začne vařit, ztlumíme plamen na minimum a vaříme zvolna doměkka. Rychleji ovar uvaříme v tlakovém hrnci.
Jak ovar podávat
Obvykle se ovar podává horký a čerstvě připravený. Jedná se o klasické zabijačkové jídlo, které si můžeme připravit i mimo sezonu zabijaček, třeba v paneláku.
- Horký ovar nakrájíme na úhledné plátky, narovnáme na mísu, můžeme přisolit a opepřit čerstvě namletým pepřem.
- Vařený jazyk musíme oloupat ještě horký.
- Podáváme k němu nastrouhaný nebo sterilovaný křen či hořčici, feferonky a sterilovanou zeleninu. Hodí se k němu chléb nebo pečivo.
- Z vývaru můžeme uvařit chutnou polévku.
- Místo strouhaného křenu můžeme připravit výbornou směs křenu a jablek, která se nazývá vejmrda.
- Pro větší společnost podáváme nakrájený ovar v polévkové míse, zalitý vroucím vývarem, aby nevychladl.
- Můžeme ale podat i studený ovar, který připravíme předem, a tím ušetříme čas.
Ze zbylého studeného ovaru snadno připravíme pomazánku podobnou té v našem videu:
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře