Ledová čokoláda vlastně není čokoláda. Proč se do ní nesmí kousat?
15. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Říkáme jí čokoláda, i když to není čokoláda - a navíc ještě ledová, ačkoliv se vůbec nemusí uchovávat v lednici nebo mrazáku. Původně německou cukrovinku v Česku milovaly děti nejen v devadesátých letech. Jak získala svůj název, z čeho se vlastně dělá a proč se do ní nesmí kousat?
Ledová čokoláda neboli Eiskonfekt
Malé kostičky zabalené v lesklých barevných papírcích, naskládané v kornoutu s obrázkem ledního medvěda. Ledová čokoláda byla dobrota, která na děti devadesátých let, ale i na jejich generační předchůdce, často čekala v mikulášské nadílce. Sladkost po vložení do úst působila jako studená, protože se začala hned roztékat. Většinou se skladovala v lednici nebo v mrazáku - kde jinde by ostatně taková ledová čokoláda měla být? Má to ale několik ale.
Mohlo by vás zajímat
Tato ledová čokoláda v chladu být vůbec nemusí. Není to totiž ani čokoláda a led bychom v ní také nenašli. Eiskonfekt se podle dochovaných záznamů začal v Německu vyrábět už někdy ve 20. letech minulého století, ale dobrotu si později oblíbili i lidé a hlavně děti v socialistickém Československu. Popularita ledové čokolády přežila listopad 1989 a ještě děti devadesátek si na ní rády pochutnávaly. Dnes ji v tuzemsku vyrábí jediná firma, Chocoland a. s. se závodem v Kolíně, a to přesně odpovídá poptávce.
Není čoko jako koko
Ledová čokoláda z legislativního pohledu není čokoláda, ale cukrovinka. Čokoláda totiž musí obsahovat určité množství kakaového másla a kakaové sušiny, přičemž v ledové čokoládě nenajdeme ani jedno. Vyrábí se totiž z cukru, kakového prášku, mléčné syrovátky, palmového tuku a především z kokosového oleje. A právě ten se stará i o onen ledový efekt.
Mohlo by vás zajímat
Kokosový olej totiž taje už při teplotě 20 - 23°C, což je o deset stupňů méně, než na roztání potřebuje čokoláda. Proto když si vložíme kostičku ledové čokolády do úst, ona tam rychle začne tát. A proto se do ní nesmí kousat, tím bychom se totiž o onen dojem ledovosti ochudili. Někdy se do ledové čokolády přidává trocha mentolu, aby byla její falešná ledovost umocněna, ale ve skutečnosti je to vlastně jen iluze. Iluze, kterou sami přiživujeme skladováním ledové čokolády v mrazivých podmínkách, ačkoliv v nich vůbec být nemusí.
Máte rádi ledovou čokoládu? A budete si ji dál dopřávat, i když teď víte, jak to s ní doopravdy je?
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
Jak využít čokoládu ve sladkém pečení: Tipy pro všechny příležitosti
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá