Majonéza s medvědím česnekem podle Těhotnýho kuchaře: Příprava zabere chvilku a lehce pikantní chuť vás naprosto nadchne
16. 4. 2024 V kuchyni s VIP
Majonéza má v naší kuchyni téměř nezastupitelné místo. Nejen, že ji přidáváme do mnoha pokrmů, jako jsou saláty nebo pomazánky, ale rádi si ji užíváme také ve formě tatarské omáčky, třeba k některým smaženým jídlům. Klasickou majonézu však můžeme dochutit mnoha ingrediencemi, například i medvědím česnekem, jak ukazuje Těhotnej kuchař.
Vznikla náhodou
Majonéza je oblíbená po celém světě, protože se může pochlubit rozmanitými variantami i způsoby použití. Historie omáčky není zcela jasná, ale populární teorie tvrdí, že byla vynalezena de facto náhodou ve Francii v polovině 18. století během sedmileté války kuchařem, který chtěl vytvořit krémovou omáčku z olivového oleje a vejce.
Složení se může lišit v závislosti na regionálních preferencích a chutích, ale základními složkami majonézy jsou žloutky, rostlinný olej a ocet nebo citronová šťáva. Kromě tradiční receptury ovšem existují i různé další varianty, obsahující další ingredience, jako jsou česnek, bylinky či koření.
Mohlo by vás zajímat
Experimenty s majonézou
Přestože je bohatá na tuky, majonéza také obsahuje důležité vitaminy a minerály z oleje a vajec. Pro ty, kdo sledují příjem kalorií nebo mají některé z dietních omezení, existují moderní varianty s nižším obsahem tuku nebo alternativním složením, například s cizrnou místo vajec.
V moderní gastronomii se často s majonézou experimentuje, například přidáním netradičních přísad, jako jsou wasabi, mango nebo dokonce káva, které mají vytvořit nové a specifické chutě. Tu rozhodně přidává i stále populárnější medvědí česnek, s jehož použitím se majonéza mění nejen chuťově, ale také barevně.
Česnek jinak
Pro své chuťové kvality a zdravotní přínosy se medvědí česnek těší popularitě nejen mezi kuchaři, ale i mezi lidmi, kteří dodržují zdravý životní styl. Podle studie z roku 2022 obsahují jeho listy množství biologicky aktivních látek s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, což přispívá k jeho pozitivnímu přínosu nejen v pokrmech, ale i v přírodní medicíně. Navíc dokáže chuťově plnohodnotně zastoupit klasický česnek. Třeba v majonéze, kterou na svém instagramovém profilu prezentoval oblíbený influencer Těhotnej kuchař.
Majonéza z medvědího česneku
Na přípravu zelené česnekové majonézy budete potřebovat: 4 dcl slunečnicového oleje, 10 listů medvědího česneku, 2 žloutky, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci červeného vinného octa, sůl a bílý pepř.
Jak na to?
- Do rendlíku dejte zvolna ohřívat slunečnicový olej, dokud nebude mít 75 stupňů.
- Mezi tím si nakrájejte medvědí česnek na nudličky a dejte ho do mixéru, kam následně přilejte zahřátý olej a zhruba 2-3 minuty mixujte.
- Do skleněné misky dejte cedník a do něj papírovou utěrku. Vlijte olej a nechte ho zvolna překapat (může to trvat i několik hodin).
- Do další misky dejte žloutky, lžičku plnotučné hořčice, ocet, špetku soli a bílého pepře. Vše elektrickým šlehačem pořádně rozmíchejte.
- Poté postupně zašlehávejte zchladlý zelený olej. Ze začátku přilévejte olej pomaleji, když je majonéza hustší, můžete přilévat rychleji.
- Hotová majonéza se hodí do burgerů, sendvičů nebo do salátů.
Rady Těhotnýho kuchaře:
- Místo papírové utěrky můžete při cezení oleje použít plátýnko.
- Červený vinný ocet můžete nahradit šťávou z limetky nebo citronu.
- Pokud si chcete z majonézy udělat remuládu, přidejte lžičku hořčice, nasekané kapary, nakrájené kyselé okurky, nasekanou pažitku, špetku soli a zamíchejte. Skvěle se hodí třeba k pečenému kuřeti s bramborem.
Zdroj informací:
steric.com.au - Tracing the adventurous history of mayonnaise
sciendo.com - Evaluation of the Phenolic Profile of Bear’s Garlic (Allium Ursinum L.) Leaves
Náš tip: Připravte si domácí majonézu třeba i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Domácí pesto z medvědího česneku jen z pár ingrediencí: Hodí se do rizota i k masu a při správném skladování vydrží až půl roku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme nové burgery Přemka Forejta: Porotce MasterChef Česko konečně naučil McDonald's připravit kuřecí maso
Hrníčkové knedlíky můžete mít připravené do pěti minut: Chutnají báječně a uvařit je dokáže i kuchařský amatér
Domácí veganská majonéza z nálevu z cizrny: Je neskutečně jemná, snadná na přípravu a zcela bez vajec