Noky podle paní Krausové: Jak na knedlíčky, které připomínají vajíčka karety obrovské?
25. 12. 2020 Vaření
V legendárních Pelíškách je z toho hysterická scéna jako blázen. Uvařila paní Krausová noky, nebo knedlíky? Ať už se příkláníte ke vzpurné Jindřišce, či naopak k cholerickému Krausovi, faktem je, že noky jsou oproti knedlíkům výrazně lehčí a na přípravu rychlejší přílohou, která se hodí k omáčce i k masu. Jak na ně? Zvládnete to levou zadní.
Noky? Knedliky!
Co praví odborná literatura? Že noky se na rozdíl od knedlíků vaří každý kousek oddělený zvlášť, a proto jsou mazlavé a malinko oslizlé po celém svém povrchu. Legendární scéna z již tradičně vánočního snímku Pelíšky patří do zlatého fondu českého filmového humoru. Napadlo vás ale někdy zjistit, jak ty "senzační maminčiny noky" vlastně uvařit?
Když se řekne noky, většina z nás si dnes asi vybaví hlavně italskou kuchyni. Malé kuličky připomínající vajíčka karety obrovské - mořské želvy! - jsou ale tradiční přílohou k masu i k omáčkám. Češi je tolik nevaří, protože jsou národem knedlíkářů. Výhodou noků je ale to, že oproti knedlíkům jsou nejen lehčí, stravitelnější a dietnější, především ale výrazně snadnější a rychlejší na přípravu. Jak na to?
Mohlo by vás zajímat
Božské noky paní Krausové - recept
Co budeme potřebovat:
- 300 gramů vařených moučných brambor (varný typ C)
- 130 gramů polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup: Nejprve je potřeba uvařit brambory, ze kterých vypracujeme těsto na noky. Pozor! Začátečníci by měli pracovat s uvařenými a vychladlými bramborami. Teplé brambory se musí zpracovávat rychleji, jinak by bylo potřeba přidat více mouky, což je zbytečné. Uvařené studené brambory tedy propasírujeme, nastrouháme, prolisujeme nebo rozmáčkáme vidličkou. Přidáme celé vejce, mouku a špetku soli, pokud se nám zdá, že jsme brambory málo osolili při jejich vaření. Zpracujeme do kompaktního těsta.
Mohlo by vás zajímat
Z něj pak na pomoučené ploše vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme malé kousky a ty rovnou házíme do vroucí vody. Noky lze rovněž rukama vyválet do tvaru kuliček. Pozor! Když Jindřiška Krausová v Pelíškách říká, že noky lze připravovat i v páře, má sice pravdu, ale napařovák na knedlíky není vhodný. Chce to spíš parní troubu, a tu má doma opravdu málokdo. Vsaďte na vodní lázeň a nemůžete šlápnout vedle. Noky vaříme od půl minuty do dvou minut, záleží to na velikosti. Stoprocentně hotové jsou ty, které vyplavou ode dna, nejlepší je ale jeden vytáhnout, rozkrojit a ochutnat. Je-li hotov, scedíme celou várku.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat novozélandský špenát, čtyřboč. Způsoby jeho využití
Tipy na skvělé občerstvení na dětskou oslavu: Vyzkoušejte oblíbené chuťovky, které zaručí dokonalou dětskou párty
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječný likér býval výsadou vyšší vrsty. Ludvík IX. ho odmítl, Washington jím hostil vzácné návštěvy
Jaké bylo cukroví našich prababiček? Peklo se ze sádla, ovesných vloček a datlí
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená